Hiljade medicinskih sestara u Minesoti započelo trodnevni štrajk zbog plata

Hiljade medicinskih sestara u Minesoti započelo trodnevni štrajk zbog plata

Hiljade medicinskih sestara u Minesoti započele su u ponedeljak trodnevni štrajk, žaleći se na niske plate i nedostatak osoblja koje je pogoršala pandemija korona virusa.

Oko 15.000 medicinskih sestara u sedam zdravstvenih sistema u oblastima Mineapolisa i Duluta napustilo je. Pogođene bolnice kažu da su angažovale privremene medicinske sestre i da očekuju da će održavati većinu usluga.

Znakovi za proteste su se podigli, a štrajkački povici počeli su u 7 ujutro ispred 15 bolnica gradova pobratima i Duluta.

Bolnice i medicinske sestre u štrajku kažu da je nedostatak osoblja zajednička briga.

Predsednica Udruženja medicinskih sestara Minesote Meri Tarner rekla je da su povećanja plata neophodna da bi se rešila „kriza zadržavanja“ zbog koje bi bolnice u suprotnom ostavile ozbiljan nedostatak osoblja.

Bolnice su ponudile povećanje plata od 10-12%, ali medicinske sestre traže više od 30%. Čelnici bolnica su svoje zahteve za platama nazvali nepriuštivim, napominjući da su bolnice u Alini i Ferviju zabeležile operativne gubitke i da će se troškovi tako oštrog povećanja plata preneti na pacijente.

„Sindikat je odbio sve zahteve za posredovanje i čvrsto se držao zahteva koji su bili nerealni, nerazumni i nedostupni“, navodi se u zajedničkom saopštenju nekoliko štrajkovanih bolnica u gradovima pobratimima.

Medicinska sestra druge godine Madi Gai, koja je u ponedeljak ujutru protestovala nakon što je završila svoju noćnu smenu, rekla je za Star Tribjun da je već smanjila svoje radno vreme u bolnici M Health Fairviev Southdale zbog stresa i frustracije brige o tolikom broju teško bolesnih pacijenata.

„Koliko dugo možeš da izdržiš ovo?” upitao je Gej. „Moja dozvola je na kocki.”

Portparol sindikata Sem Fetig rekao je da su se medicinske sestre odlučile na trodnevni, a ne na neograničeni štrajk zbog zabrinutosti zbog uticaja dugotrajnog rada na negu pacijenata.

„Kao što medicinske sestre uvek kažu, ovo nije nešto što žele da rade, žele da budu pored kreveta i pružaju negu“, rekao je Fetig.

Bolnice su tvrdile da su predlozi sindikata i njegovih medicinskih sestara preskupi.

„To jednostavno nije realan broj“, rekao je prošlog meseca Pol Omodt, portparol nekoliko bolnica u oblasti Mineapolisa.

Bolnice pogođene štrajkom uključuju one kojima upravljaju Allina Health, M Health Fairviev, Children’s Hospital, North Memorial i HealthPartners. U Dulutu su to bili Esencija i Sveti Luka.

Dok su članovi sindikata u Minesoti hodali po redu protesta, medicinske sestre UV Health i odbor bolnice UV u Viskonsinu odobrili su sporazum sa ciljem da se spreči štrajk koji je trebalo da počne u utorak, rekao je portparol sindikata medicinskih sestara u ponedeljak.

Medicinske sestre i administratori nisu odmah objavili detalje tog sporazuma. Bolnički odbor i 97% medicinskih sestara koje su glasale odobrile su sporazum, prema SEIU Healthcare Visconsin.

Štrajk medicinskih sestara u Minesoti dolazi usred porasta sindikalnih aktivnosti širom zemlje.

Nacionalni štrajk na železnici mogao bi da počne već u petak, osim ako se Kongres ne uključi da ga blokira. Dva najveća železnička sindikata zahtevaju da glavni prevoznici tereta prevaziđu predloženi sporazum koji su preporučili arbitri koje je imenovao predsednik Džo Bajden.

Neke kompanije visokog profila, uključujući Starbucks, su među onima koji pokušavaju da uguše tekuće napore za sindikalizaciju. Od kraja prošle godine, više od 230 američkih Starbucks prodavnica glasalo je za sindikalizaciju. Starbucks se protivi sindikalizaciji.