Anketa pokazala da je oko 60 odsto Japanaca za otkazivanje Olimpijskih igara u Tokiju

Anketa pokazala da je oko 60 odsto Japanaca za otkazivanje Olimpijskih igara u Tokiju

Gotovo 60 posto Japanaca smatra da zbog pandemije koronavirusa treba otkazati Olimpijske igre u Tokiju, pokazali su rezultati ankete objavljeni u ponedeljak.

Istraživanje koje je agencija Kjodo sprovela preko 715 fiksnih i više od 1.250 mobilnih brojeva tokom vikenda izazvalo je sumnje u organizaciju Olimpijskih igara 10 sedmica pre početka.

Oko 59,7 posto ispitanika smatra da bi Olimpijske igre u Tokiju trebalo otkazati zbog koronavirusa.

Oko 25,2 posto ispitanika smatra da Olimpijadu treba održati bez gledalaca, a 12,6 posto s ograničenim brojem gledalaca.

Uprkos odluci Organizacionog odbora da neće biti prihvaćeni gosti iz inostranstva, 87,7 posto ispitanika brine da bi sportisti i reprezentativci koji će ući u zemlju zbog učešća na Olimpijadi mogli da prošire virus u Japanu.

Japan je do 31. maja produžio vanredno stanje u Tokiju i tri zapadne provincije u nadi da će takve mere biti dovoljne da se suzbije porast novozarežnih uoči Olimpijskih igara u julu.

Olimpijske igre u Tokiju trebalo je da budu održane od 24. jula do 9. augusta 2020. godine, ali su zbog pandemije koronavirusa odložene i odlučeno je da budu organizovane od 23. jula do 8. augusta 2021.

Organizatori tvrde da neće biti otkazivanja Igara i da će poduzeti sve neophodne mere kako bi se zaštitili sportisti, posetioci, ali i sve manje raspoloženo domaće stanovništvo.