Američko verovanje u klimatske promene skočilo je za 10 poena posle vrelog leta

Američko verovanje u klimatske promene skočilo je za 10 poena posle vrelog leta

Skoro dve trećine Amerikanaca koji kažu da su se suočili sa „ekstremnim vremenskim prilikama“ sada veruje da su klimatske promene izazvane čovekom za to, prema anketi koju su u ponedeljak objavili Asošiejted pres i NORC. Rezultati pokazuju povećanje od 10 poena u takvim uverenjima od aprila.

Dok je samo 54 odsto ispitanika u sličnoj anketi u aprilu okrivilo antropogene klimatske promene za ekstremne vremenske događaje koje su iskusili poslednjih godina, ta brojka je porasla na 64 odsto kada je AP sproveo istraživanje u septembru. Leto između juna – od juna do avgusta – bilo je najtoplije ikada izmereno na severnoj hemisferi, prema Svetskoj meteorološkoj organizaciji.

Udeo Amerikanaca koji su doživeli najmanje jedan ekstremni vremenski događaj (definisan kao suša, ekstremna vrućina, jake oluje, šumski požari, poplave i/ili tornada) takođe se povećao tokom leta, sa 79% u aprilu na 87% u septembru. Punih 74% je reklo da su iskusili ekstremne vrućine u proteklih pet godina do septembra, u poređenju sa samo 55% u aprilu.

Pored rekordnog toplotnog talasa, ovog leta su požari u Kanadi danima prekrivali veliki deo njenog južnog suseda gustim, smrdljivim narandžastim dimom. To je takođe bila najgora sezona požara u zemlji ikada. Šest od 10 ispitanika u anketi je reklo da je dim od požara – koji je gradove poput Njujorka i Detroita privremeno stavio na vrh globalne liste opasnosti za kvalitet vazduha – donekle ili veoma uticao na njih.

Dok 74% Amerikanaca veruje da se klima na Zemlji menja, 61% njih kaže da je promena posledica ljudske aktivnosti, dok 10% tvrdi da je to prirodno, a 29% podjednako krivi ljude i prirodu, prema anketi.

Podela je bila najizraženija između političkih partija, sa 93 odsto samoidentifikovanih demokrata koji su rekli da su iskusili ekstremne vremenske uslove koji to pripisuju klimatskim promenama, u poređenju sa 48 odsto republikanaca.

Dok je polovina ispitanika u anketi rekla da su postali više zabrinuti zbog klimatskih promena u prošloj godini, ta grupa je bila u velikoj meri ponderisana demokratama, pri čemu je 74% samoidentifikovanih članova stranke izrazilo povećanu zabrinutost u poređenju sa samo 27% republikanaca. Amerikanci stariji od 60 godina takođe su češće prijavili povećanu zabrinutost zbog ovog fenomena.

Istraživanje je otkrilo da su iskustva ekstremnih vremenskih prilika daleko uticajnija na stavove Amerikanaca o klimatskim promenama nego nauka – i podjednako uticajna kao i kombinovane snage političkih lidera, izveštavanja u vestima i grupa za zastupanje. Oko 52% ispitanika priznalo je da ih je potresao nedavni meteorološki haos, dok je samo 10% reklo da je poslušalo izjave političara o tom pitanju.