Američki stručnjaci izvode drugu transplantaciju srca sa svinje na čoveka

Američki stručnjaci izvode drugu transplantaciju srca sa svinje na čoveka

58-godišnji muškarac ove nedelje je postao drugi pacijent na svetu kome je transplantirano genetski modifikovano svinjsko srce, što je najnovija prekretnica u rastućem polju medicinskih istraživanja.

Transplantacija životinjskih organa u ljude, nazvana ksenotransplantacija, mogla bi da ponudi rešenje za hroničnu nestašicu donacija ljudskih organa. Više od 100.000 Amerikanaca trenutno je na listama čekanja za transplantaciju organa.

Obe procedure na srcu izveli su stručnjaci sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Merilend, a prvi pacijent je umro dva meseca nakon transplantacije prošle godine zbog „mnoštva faktora, uključujući njegovo loše zdravstveno stanje” pre operacije, saopštio je univerzitet. navodi se u saopštenju u petak.

Poslednja operacija obavljena je u sredu, a pacijent Lorens Fauset nije mogao da dobije donirano ljudsko srce zbog već postojeće vaskularne bolesti i komplikacija unutrašnjeg krvarenja.

Bez eksperimentalne transplantacije, otac dvoje dece i veteran mornarice suočio se sa skoro sigurnom srčanom insuficijencijom.

„Moja jedina prava nada je da idem sa svinjskim srcem, ksenotransplantacijom“, rekao je Fauset pre procedure. „Sada bar imam nadu, a imam i šansu.

Nakon transplantacije, Fauset je samostalno disao i novo srce je dobro funkcionisalo „bez ikakve pomoći pomoćnih uređaja“, saopštio je univerzitet.

Uzimao je konvencionalne lekove protiv odbacivanja, kao i primao novu terapiju antitela kako bi sprečio njegovo telo da ošteti ili odbaci novi organ.

Ksenotransplantacija je izazovna jer će imuni sistem pacijenta napasti strani organ. Naučnici pokušavaju da zaobiđu problem koristeći organe genetski modifikovanih svinja.

U poslednjih nekoliko godina, lekari su transplantirali bubrege genetski modifikovanih svinja u pacijente sa moždanom mrtvom.

Institut za transplantaciju bolnice NIU Langone u Njujorku objavio je ovog meseca da je bubreg svinje presađen pacijentu sa moždanom mrtvom funkcionisanjem rekordnih 61 dan.

Rano istraživanje ksenotransplantacije bilo je usredsređeno na uzimanje organa od primata — na primer, srce pavijana je presađeno u novorođenče poznato kao „Beba vila“ 1984. godine, ali je preživela samo 20 dana.

Trenutni napori se fokusiraju na svinje, za koje se smatra da su idealni donatori za ljude zbog veličine organa, brzog rasta i velikog legla, kao i činjenice da se već uzgajaju kao izvor hrane.