Američko ministarstvo trgovine: Oligarhov avion među onima koji očigledno krše izvozni zakon koji je vezan za invaziju Rusije

Američko ministarstvo trgovine: Oligarhov avion među onima koji očigledno krše izvozni zakon koji je vezan za invaziju Rusije

Ministarstvo trgovine SAD upozorava da bi servisiranje određenih aviona vezanih za Rusiju moglo predstavljati kršenje zakona o izvozu.

Odeljenje je dalo spisak aviona koji „očigledno krše” propise o izvoznoj administraciji, poznatih kao EAR, uključujući i jedan u vlasništvu istaknutog oligarha Romana Abramoviča.

Ograničenja izvoza uvedena su prošlog meseca kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu. Odeljenje je od tada sastavilo ovu listu, za koju kaže da nije konačna.

Odeljenje je u saopštenju upozorilo da „pružanje bilo kakvog oblika usluge ovim avionima zahteva ovlašćenje. U odsustvu takvog ovlašćenja, bilo koja osoba bilo gde — uključujući i unutar Rusije — rizikuje da prekrši EAR i biće podložna merama sprovođenja BIS-a koje bi mogle da obuhvataju značajnu kaznu zatvora, novčane kazne, gubitak izvoznih privilegija ili druga ograničenja. Sprečavanjem ovih aviona da primaju bilo kakvu uslugu, na primer, uključujući iz inostranstva, međunarodni letovi iz Rusije ovim avionima su efektivno prizemljeni.

Neke od radnji koje su ograničene uključuju „dopunu goriva, održavanje, popravku ili obezbeđivanje rezervnih delova ili usluga“.

„Objavljujemo ovu listu da bismo obavestili svet – nećemo dozvoliti ruskim i beloruskim kompanijama i oligarsima da putuju nekažnjeno kršeći naše zakone“, rekla je američka sekretarka za trgovinu Gina Raimondo u saopštenju.