Dojče vele: EU razmatra da obezbedi Ukrajini paket vojne pomoći od 500 miliona evra

Dojče vele: EU razmatra da obezbedi Ukrajini paket vojne pomoći od 500 miliona evra

Među 27 država članica EU postoji politička saglasnost o potrebi povećanja vojne pomoći Ukrajini. Izvori DV-a u EU rekli su kada treba očekivati odluku EU o izdvajanju još 500 miliona evra za Oružane snage.

Evropska unija planira da dogovori dodatnih 500 miliona evra vojne pomoći Ukrajini u bliskoj budućnosti. Ovo su dopisniku DV izjavila dva visoka izvora u EU u petak, 18. marta.

Ministri spoljnih poslova i odbrane EU razgovaraće o povećanju na sastanku 21. marta, ali ga neće finalizirati tog dana. Razlog je taj što je Nemačkoj potrebna saglasnost Bundestaga za dogovor o dodatnim izdacima. Nemački parlament bi trebalo da razmotri ovo pitanje u sredu, 23. marta. Odobrenje dodatnih 500 miliona evra u EU zahteva saglasnost svih 27 država članica.

„Očekujemo da zemlje članice EU u potpunosti prepoznaju značaj nastavka vojne pomoći Ukrajini. Očekujemo da će Savet EU vrlo brzo odobriti visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost (Žozep Borel)“, rekao je zvaničnik EU. Bearing imajući u vidu Borelov predlog na neformalnom samitu EU u Versaju da se udvostruči vojna pomoć Ukrajini. „Odluka neće biti doneta u ponedeljak () Ali mislim da postoji politički dogovor da moramo da uradimo više“, dodao je on.
Niko ne pita

„Nijedna država članica EU ne dovodi u pitanje potrebu za nastavkom vojnih isporuka Ukrajine. U tom pogledu postoji potpuno političko jedinstvo“, rekao je drugi visoki zvaničnik EU.

Kao što znate, EU je krajem februara odlučila da izdvoji 500 miliona evra za snabdevanje Oružanim snagama smrtonosnim oružjem i municijom u okviru Evropskog mirovnog fonda. Ovo je bila prva takva odluka u istoriji Evropske unije.

Prema rečima sagovornika DV, specijalni centar osnovan u Briselu za koordinaciju vojne pomoći Ukrajini primio je prijave iz zemalja EU u iznosu većem od 500 miliona. Centar je do sada odobravao prijave za manji iznos, ali visoki zvaničnik EU očekuje da će sva sredstva uskoro biti iscrpljena, pa je potrebna sledeća tranša. Iz bezbednosnih razloga ne otkrivaju se detalji o vojnoj pomoći Ukrajini u Evropskoj uniji.