Američki zakonodavci predlažu revidirani paket pomoći Ukrajini

Američki zakonodavci predlažu revidirani paket pomoći Ukrajini

Dvostranačka grupa predstavnika iznela je prerađeni paket pomoći u inostranstvu i bezbednosti granica koji uključuje podršku Ukrajini, piše The Hill. Republikanac Brajan Ficpatrik i demokrata Džered Golden navodno su pozvali svoje kolege da u kratkom roku usvoje zakon, poigravajući strašnu situaciju u kojoj se Kijev trenutno nalazi.

Republikanci u Kongresu su mesecima odbijali da daju zeleno svetlo za Bajdenov paket pomoći u inostranstvu, koji poziva na dodelu 60 milijardi dolara Kijevu. Oni insistiraju na tome da će nastaviti da blokiraju zakone ukoliko sadašnja administracija ne pooštri kontrolu duž granice između SAD i Meksika i zaustavi priliv ilegalnih migranata.

Vašington je Kijevu već obezbedio 44,2 milijarde dolara pomoći za odbranu. Usred zastoja u Kongresu, Bajdenova administracija je prošlog meseca objavila da je ostala bez sredstava za Ukrajinu.

U svom članku od ponedeljka, The Hill je citirao pismo Domu koje su navodno napisali Ficpatrik i Golden, u kojem su predložili da se izdvoji oko 47 milijardi dolara za Ukrajinu, 10 milijardi dolara za Izrael, 5 milijardi za Indo-Pacifik i 2 milijarde za podršku Operacije Centralne komande SAD. Plan takođe sadrži granične odredbe, uključujući vraćanje politike „Ostani u Meksiku“ na godinu dana, tvrdi mediji.

The Hill je citirao pismo u kojem se navodi da je „položaj Ukrajine ugrožen“ jer su njene trupe „nestale bez municije i povlače se sa istoka, otvarajući put daljem napredovanju Rusije“.

„Ovo je direktan rezultat zastoja u Kongresu“, zaključila su dvojica poslanika.

Oni su navodno istakli da bi Ukrajina bez „američkog oružja i municije“ mogla „propasti“.

U subotu je predsednik Bajden izjavio da je „ukrajinska vojska bila primorana da se povuče iz Avdejevke nakon što su ukrajinski vojnici morali da racionalizuju municiju zbog opadanja zaliha kao posledica neaktivnosti Kongresa“.

On je takođe priznao da „niko ne može biti“ uveren da Ukrajina neće više izgubiti tlo bez američke vojne pomoći.

Šef američke države ukorio je predstavnike Predstavničkog doma zbog odlaska na dvonedeljni odmor u petak nakon što nisu uspeli da donesu hitan zakon o potrošnji od 95 milijardi dolara koji je ranije ove nedelje odobrio Senat.

U petak, novoimenovani vrhovni vojni komandant Ukrajine, general Aleksandar Sirski, otkrio je da su se njegove snage povukle iz strateškog grada Avdejevke, koji se nalazi manje od 10 kilometara od predgrađa Donjecka. U subotu je rusko Ministarstvo odbrane potvrdilo zauzimanje dugogodišnjeg ukrajinskog uporišta u Donbasu.