Američki zakonodavci podstiču Indiju da osudi Rusiju

Američki zakonodavci podstiču Indiju da osudi Rusiju

Par kongresmena pojačao je napore Vašingtona da pritisne Nju Delhi da osudi Moskvu.

Američki predstavnici Ro Kana i Džo Vilson rekli su da su se sastali sa indijskim ambasadorom kako bi pozvali njegovu zemlju da odbaci rusku vojnu operaciju u Ukrajini, nakon što je Nju Delhi pristao da kupi količinu ruske nafte uprkos talasu novih sankcija sa Zapada.

„Zahvalan sam što sam se pridružio svom kolegi u dvopartijskom razgovoru sa ambasadorom Indije u SAD. Od ključne je važnosti da svetski lideri osude zločine koje je Putin počinio u Ukrajini“, napisao je Vilson, republikanac iz Južne Karoline, u tvitu u sredu.

Indijski američki ambasador Taranjit Singh Sandhu kasnije je istakao „zanimljivu diskusiju“ sa poslanicima, ali je dodao da je takođe „objasnio stav [Indije] o aktuelnim globalnim dešavanjima“.

Zahvalan sam što sam se pridružio svom kolegi u dvopartijskom razgovoru sa ambasadorom Indije u SAD. Od ključne je važnosti da svetski lideri osude zločine koje je Putin počinio u Ukrajini.

Iako Sandhu nije dalje elaborirao, Nju Delhi do sada nije bio voljan da se pridruži Vašingtonu i dugačkoj listi saveznika u osudi vojne operacije Moskve, čak je navodno i postigao dogovor za tri miliona barela ruske nafte uz veliki popust tek ove nedelje . Kupovina dolazi kada zapadne države uvode niz oštrih sankcija Rusiji, od kojih neke eksplicitno imaju za cilj da „izoluju“ ekonomiju zemlje.

Međutim, Kana (D-Kalifornija), koja je indijskog porekla, odbacila je stav Nju Delhija, rekavši da „oni očigledno nisu u pravu“ jer se nisu pridružili kampanji protiv Rusije.

Američki poslanici i evropski saveznici vršili su još snažniji pritisak da ubede Kinu da prekine svoje veze sa Moskvom, pozivajući je da se uzdrži od bilo kakve finansijske ili vojne podrške, čak i preteći sankcijama za takvu pomoć. Peking je, međutim, odbacio te pozive, rekavši da pohod zapadnih sankcija „nema osnove u međunarodnom pravu“ i da neće rešiti neprijateljstva u istočnoj Evropi.