Američki veterani se dobrovoljno bore u Ukrajini

Američki veterani se dobrovoljno bore u Ukrajini

Kada je Metju Parker, američki veteran sa 22 godine službe u američkoj vojsci, čuo da su ruske snage izvršile invaziju na Ukrajinu, pomislio je na ukrajinskog američkog vojnika koji je služio zajedno sa njim u američkim snagama u Iraku i odlučio da želi da pomogne Ukrajincima. brani svoju otadžbinu.

„Sa sobom sam imao vojnika u Iraku koji je bio iz Ukrajine“, rekao je za Glas Amerike o svojoj odluci da se pridruži, kako on vidi, borbi oko pravde i prijateljstva. „Postao je američki državljanin, pridružio se vojsci i pričao mi je o svom domu. Pričao mi je o svojoj porodici i koliko su bili ponosni. Sećam se da mi je pričao o svojoj mlađoj sestri.

„Sada… Voleo bih da mislim da odlaskom u Ukrajinu možda štitim njegovu majku, ili njegovu mlađu sestru ili njegov dom. Možda mu na neki mali način kažem hvala što je služio radeći ovako nešto.”

Parker, koji je vodio bitke u Bosni i Iraku, nije sam.

Predstavnik ukrajinske ambasade u Vašingtonu rekao je za Glas Amerike da je 3.000 američkih dobrovoljaca odgovorilo na apel nacije da ljudi služe u međunarodnom bataljonu koji će pomoći da se odupre ruskim invazijskim snagama. Mnogo više njih je istupilo iz drugih zemalja, većina iz drugih post-sovjetskih država kao što su Gruzija i Belorusija.

U emotivnom videu objavljenom na svom Telegram kanalu u četvrtak, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pomenuo je „međunarodnu legiju“ od 16.000 stranih dobrovoljaca od kojih se traži da se „pridruže odbrani Ukrajine, Evrope i sveta“.

„Nemamo šta da izgubimo osim sopstvene slobode“, rekao je predsednik.

Apel Zelenskog je odjeknuo u objavi ukrajinskih oružanih snaga na Fejsbuku, u kojoj se ističe da traže ljude sa borbenim iskustvom koji „stoje uz Ukrajinu protiv [ruske] invazije“. Vlada je već privremeno ukinula vize za volontere.

Za Parkera, sedokosog oca sa četvoro odrasle dece, odluka da se bori u Ukrajini stigla je čak i pre žalbe Zelenskog.

U početku, on i 12 veterana, muškaraca sa kojima je služio godinama, planirali su da se ukrcaju u avion za Poljsku, stignu do ukrajinske granice i registruju se za jedinice teritorijalne odbrane zajedno sa drugim ukrajinskim dobrovoljcima.

Put napred je, međutim, postao mnogo jasniji nakon što je Zelenski pozvao na formiranje međunarodne legije, a ukrajinska vlada postavila proceduru za ljude koji žele da pomognu.

„Kada nismo imali proceduru, to bi bio proces pojavljivanja na granici. Možda ne znaju da govore jezik i pokušavaju da ubede nekoga. Ovako, oni znaju naše iskustvo. Oni znaju našu obuku. Mogu da nas pošalju na mesta gde smo im potrebni“, rekao je on.

Parker, rodom iz američke države Južna Karolina, rekao je da je tokom godina u vojsci SAD bio instruktor, kao i vođa borbe koji je vodio vojnike u borbenim situacijama.

„Mogu da me postave tamo gde sam im potreban“, rekao je. „Ili mogu samo da me ostave kao instruktora u legiji da učim Ukrajince kako da koriste različite sisteme naoružanja. Tako da sada imaju izbor, mogu me staviti u borbu ili koristiti kao instruktora, ali mi ćemo rado pomoći u bilo čemu.”

Za Parkera, borba u Ukrajini je više od odbrane jedne centralnoevropske zemlje koja je bila izložena ničim izazvanom napadu većeg suseda. Kao i mnogi dobrovoljci, on smatra da će sopstvena demokratska prava Amerikanaca biti ugrožena ako Rusija uspe da pobedi.

„Ono protiv čega se Ukrajinci bore je nasilnik, oni se suočavaju sa nekim ko ne poštuje međunarodno pravo, kome nije stalo do žena i dece, a mi smo se ranije borili protiv ove vrste ljudi“, rekao je Parker.

„Sprečavamo nasilnika da povređuje žene i decu.“

Još jedan Parkerov bivši borbeni prijatelj bio je iz Gruzije, gde je Rusija izvela sličan rat 2008.

„Oni su služili pored mene, vojnici iz Gruzije u Iraku. I znam kako je bilo u njihovoj blizini dok je njihova zemlja bila napadnuta. Sada imamo još jednu slobodnu zemlju sličnu Gruziji koja je napadnuta“, rekao je on.

Parker je rekao da napušta posao za obuku obezbeđenja u Južnoj Karolini, svoju porodicu i tri psa i kreće u Ukrajinu već sledeće nedelje.

Ruski predsednik Vladimir Putin „već je zauzeo Krim“, rekao je on. „Što nikada nije trebalo dozvoliti. To je bila slabost međunarodnog tela. Ne može mu se dozvoliti da zauzme ostatak Ukrajine.”