Amazon pojačava trku sa veštačkom inteligencijom sa investicijom od 4 milijarde dolara

Amazon pojačava trku sa veštačkom inteligencijom sa investicijom od 4 milijarde dolara

Amazon je u ponedeljak saopštio da će uložiti do 4 milijarde dolara u kompaniju za veštačku inteligenciju Anthropic, dok internet maloprodajni gigant ulazi u trku veštačke inteligencije kojom dominiraju Microsoft, Google i OpenAI.

Uspeh OpenAI-ovog ChatGPT-a, čet-bota objavljenog prošle godine koji je u stanju da generiše pesme, eseje i druga dela sa samo kratkom brzinom, doveo je do toga da se milijarde ulažu u ovu oblast.

Amazon je već najavio da ima za cilj da svoj Aleka glasovni asistent obogati generativnom veštačkom inteligencijom, za koju je firma rekla da će korisnicima omogućiti lakši razgovor.

Anthropic sa sedištem u San Francisku smatra se liderom u ovoj oblasti i ima svog četbota, Kloda, konkurenta ChatGPT-u.

„Imamo ogromno poštovanje prema Anthropicovom timu i modelima fondacija i verujemo da možemo da pomognemo u poboljšanju mnogih korisničkih iskustava, kratkoročnih i dugoročnih, kroz našu dublju saradnju“, rekao je izvršni direktor Amazona Endi Džesi.

Kao deo ugovora, Anthropic će koristiti Amazonove čipove i njegove usluge u oblaku — centre podataka koji skladište i obrađuju podatke u velikom obimu — za „kritična radna opterećenja“.

Amazon je rekao da će zauzeti „manjinsko vlasništvo“ u kompaniji sa veštačkom inteligencijom, koja je već prikupila stotine miliona od osnivanja 2021.

Sporazum pojačava konkurenciju između Amazona i Gugla, koji je ranije otvorio svoje usluge u oblaku za Anthropic i uložio 300 miliona dolara za kupovinu 10 odsto kompanije.

Modeli koje koriste kompanije sa veštačkom inteligencijom zahtevaju ogromnu računarsku snagu, a Amazon Veb Services i Google Cloud su među najvećim dobavljačima.