91% finskih oficira podržava članstvo u NATO

91% finskih oficira podržava članstvo u NATO

Anketa koju je sprovelo finsko oficirsko udruženje pokazala je brz porast popularnosti zemlje sa članstvom u NATO-u, prenosi finski Ile.

Udruženje finskih oficira je sindikat skoro svih oficira u finskoj vojsci. Udruženje sprovodi redovna istraživanja svojih članica, uključujući i članstvo u NATO-u.

Tradicionalno, nivo podrške ideji ulaska u Alijansu među oficirima bio je veći nego u zemlji u celini. Međutim, poslednjih meseci došlo je do prave prekretnice.

Prethodna anketa sprovedena u novembru 2021. pokazala je da 65 odsto finskih oficira podržava članstvo u NATO-u. Međutim, nedavna anketa pokazuje da 91% službenika podržava ovu ideju.

Štaviše, trećina ispitanika je izjavila da se njihov odnos prema NATO-u promenio u poslednjih godinu dana.

„Zbog rata u Ukrajini očekivalo se povećanje podrške članstvu u NATO-u. Međutim, u prethodnim anketama pretnja Rusije je viđena kao najveća od svih. Naravno, oficiri više razmišljaju o vojnoj akciji nego o politici“, rekao je potpukovnik Ville, predsednik Saveza oficira Vita.

Ona pojašnjava da su oficiri uvereni u odbrambene sposobnosti zemlje, ali veruju da će NATO samo ojačati.

Podsetimo, usred rata u Ukrajini podrška članstvu Finske je naglo porasla, a radna grupa koju predvodi ministar spoljnih poslova proučava načine za jačanje nacionalne bezbednosti, uključujući moguće članstvo u NATO.

Premijerka Finske Sana Marin rekla je da bilo kakvu odluku o članstvu u NATO treba doneti brzo i najbolje od svega ovog proleća.

Finski predsednik Sauli Niinisto je 28. marta sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom razgovarao o „principima i procedurama“ za prijem novih članica u Alijansu.