Ukrajinska teniska zvezda protivi se prisustvu Rusije na US Openu

Ukrajinska teniska zvezda protivi se prisustvu Rusije na US Openu

Elina Svitolina je očekivala „ozbiljnije akcije“ od organizatora grend slemovaBivša treća teniserka sveta Elina Svitolina izjavila je da se ne slaže sa odlukom US Opena da dozvoli ruskim igračima da učestvuju na grend slemu u Njujorku.

Teniska asocijacija Sjedinjenih Američkih Država (USTA) objavila je ove nedelje svoj stav, koji je u skladu sa stavom poslednjeg velikog turnira, Otvorenog prvenstva Francuske, ali za razliku od sledećeg u kalendaru u Vimbldonu kojem su bodovi na rang listi oduzeti od strane ATP i VTA ture za muškarce i žene.

All England Lavn Tennis Club (AELTC) odlučio je da zabrani Ruse ove godine kao odgovor na vojnu operaciju njihove zemlje u Svitolinoj domovini Ukrajini, a 27-godišnjakinja je otkrila da se nada sličnom oštrom pristupu USTA.

„To je njihova odluka, oni su odlučili da krenu ovim putem“, objasnila je Rojtersu iz Ženeve u Švajcarskoj.

„Ne podržavam to jer smatram da je trebalo da preduzmu ozbiljnije mere“, dodala je ona, pre nego što je rekla da postoji „mnogo, mnogo faktora koji mogu da igraju ulogu u odluci da se ruski i beloruski igrači ne puste da se takmiče“ .

Takođe, rekavši da očekuje veću podršku od rukovodećih tela tenisa, i da je potpuno protiv politike koja dozvoljava ruskim igračima da se takmiče na Otvorenom prvenstvu Francuske i drugim turnirima pod neutralnim statusom, Svitolina je dodatno izrazila iznenađenje onim što smatra da je njeno ćutanje ruske kolege.

„Za nas nije bilo baš razumljivo zašto nismo dobili podršku od njih. Osećam da je to stvorilo napetost među nama“, priznala je Svitolina.

U braku sa profesionalnim kolegom Gaelom Monfisom, Svitolina je trenutno trudna i otkrila je da će je to primorati da se odmori od tenisa dok je trenutno 40. na VTA rang listi.

„Trenutno se osećam kao da sam poslednji put držao reket pre 20 godina“, priznao je osvajač bronzane medalje u Tokiju 2020.

„Stvarno želim da se takmičim na Olimpijskim igrama (2024.) u Parizu. Ovo je moj cilj. Ali to nije prva stvar na koju trenutno razmišljam“, zaključila je tada.

Uz prisustvo ruskih sportista, kao što je branilac titule u pojedinačnoj konkurenciji za muškarce i broj jedan na svetu Daniil Medvedev, Otvoreno prvenstvo SAD trebalo bi da počne 29. avgusta.

Međutim, reagujući na odluku USTA da im dozvoli učešće na događaju u Flešing Medousu, ukrajinski ministar sporta Vadim Gucajt otkrio je da su ukrajinski sportisti „spremni da blokiraju svoje nastupe i bojkotuju takva takmičenja“.