UEFA pojačava borbu protiv onlajn rasističkog zlostavljanja igrača

UEFA pojačava borbu protiv onlajn rasističkog zlostavljanja igrača

UEFA će pokrenuti program za borbu protiv rasističkog zlostavljanja fudbalera na mreži radeći sa kompanijama društvenih medija na uklanjanju štetnog sadržaja sa platformi i podizanju svesti, saopštila je u nedelju.

Evropsko fudbalsko upravno telo je dodalo da će program, koji će početi na Evropskom prvenstvu za žene od 6. do 31. jula, raditi na „aktivnom praćenju, prijavljivanju i otklanjanju“ slučajeva onlajn zloupotrebe.

Englezi Markus Rašford, Džejdon Sančo i Bukajo Saka bili su na meti rasističkog zlostavljanja na mreži nakon što su promašili penale u porazu od Italije rezultatom 3-2 u raspucavanju od Italije u prošlogodišnjem finalu Evropskog prvenstva.

Izveštaj koji je FIFA objavila prošlog meseca otkrio je da je više od polovine igrača na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu i Afričkom kupu nacija (AFCON) bilo izloženo diskriminatorskom zlostavljanju na internetu.

„Program poštovanja ima za cilj konkretne akcije za sprečavanje nasilnog ponašanja na mreži i diskriminacije tokom svih finalnih takmičenja, uključujući finalne utakmice omladinskih, ženskih i muških takmičenja u naredne tri godine“, navodi se u saopštenju UEFA.

„Da bi se osiguralo da štetni sadržaj bude uklonjen, UEFA radi direktno sa glavnim platformama društvenih medija kao što su Tviter, Meta (Instagram i Fejsbuk) i TikTok.

Program će uključivati kampanju „Pravi ožiljci“ u kojoj će učestvovati fudbaleri Vendi Renard, Žoržinjo i Ališa Leman.

To će „naglasiti razorne efekte onlajn zloupotrebe“ i obrazovati igrače, trenere i zvaničnike kako da se brane.

„Kada nešto kažete na društvenim mrežama, ne shvatate koliko je to bolno ili posledice koje može imati“, rekao je Renard.

„To može ostaviti traga jer smo svi ljudi, svi imamo emocije.