Izrael: Počela vakcinacija dece od pet do 11 godina

Izrael: Počela vakcinacija dece od pet do 11 godina

Izrael je počeo da vakciniše decu od pet do 11 godina na više mesta širom zemlje, pošto je prva isporuka dečjih doza Fajzer/Biontek vakcina stigla pre nekoliko dana.

Zdravstveni zvaničnici su rekli da je vakcinisano nekoliko stotina dece iako je zvanični početak imunizacije tog uzrasta najavljen za sutra kada će se vakcinisati 24.000 mališana, prenose izraelski mediji.

Doktor Salman Zarka, koji koordiniše spremnost i odgovor zemlje na virus, rekao je da bi roditelji trebalo da slave jer vakcina neće samo pružiti zaštitu za decu, već omogućiti povratak normalnog života.

On smatra da roditelji ne bi trebalo da brinu za vakcinaciju jer je „više od tri miliona dece vakcinisano u SAD“ i rezultati su dobri.

U nedelju je premijer Izraela Naftali Benet upozorio da se zemlja možda suočava sa širenjem zaraze među mlađom populacijom i apelovao na „potpunu transparentnost“ o imunizaciji dece, jer ima puno ljudi koji se boje da ih vakcinišu, ali ne znači da su antivakseri niti da prihvataju teorije zavere.