Troicki, Tipsarević i Đere igraju na turniru u Rusiji

Troicki, Tipsarević i Đere igraju na turniru u Rusiji

Viktor Troicki i Janko Tipsarević u konkurenciji legendi, odnosno igrača-selektora, i Laslo Đere u kategoriji aktivnih tenisera. To je srpski kontigent na egzibicionom turniru Trofej Severne Palmire 2022, koji danas počinje u Sankt Peterburgu i traje do 4. decembra.

Naravno, informacija o održavanju ovog revijalnog takmičenja odmah je izazvala talas kritika na zapadnoj hemisferi, a interesantno je da u ovom ruskom gradu igra i nekoliko španskih i mađarskih tenisera. Dakle iz zemalja gde su reakcije na „turnir koji se igra u Rusiji u sred rata“ veoma negativne.

Većina učesnika su, naravno, Rusi. Format revije je šest timova koji se takmiče u dve grupe. Tri ekipe u grupi „Severna Venecija“ su: Anastasija Potapova (Rusija), Marton Fučovič (Mađarska) i Janko Tipsarević kao igrač-selektor; Ana Bodnar (Mađarska), Laslo Đere i Viktor Troicki kao igrač-selektor; Anastasija Gasanova (Rusija), Pedro Martines (Španija) i Anastasija Miskina, bivša šampionka Rolan Garosa iz Rusije kao igrač-selektor.

U grupi „Obala Neve“ su: Julija Putinceva (Kazahstan), Jevgenij Donskoj (Rusija) i Svetlana Kuznjecova, bivša šampionka Ju-Es opena i Rolan Garosa iz Rusije kao igrač-selektor; Kamila Rahimova (Rusija), Bernabe Sapata (Španija) i Nikolaj Davidenko, bivši šampion završnog Mastersa u Londonu. Njegovo ime izaziva najžešće reakcije zapadnih medija, jer je rođen u Ukrajini, u Severodonjecku, a igrao je za Rusiju. Treći tim sačinjavaju Rusi Vitalija Djačenko, Aslan Karacev i Jelena Vesnina kao igrač-selektor.

Sistem takmičenja je kao Hopman kup, po jedan singl u muškoj i ženskoj konkurenciji i partija u miksu. Najbolje ekipe iz obe grupe igraće u finalu.

Inače, ime turnira Nortern Palmira je jedan od nadimaka Sankt Peterburga. Palmira je grad koji je postojao u Siriji pre više od 3.000 godina. Bio je veoma bogat zbog trgovine dok ga Rimljani nisu pokorili. U Rusiji Sankt Peterburg zovu Severna Palmira, baš kao i Severna Venecija.

Iza ogranizacije takmičenja stoji agencija „Formula Tenis Hokej LLC” koja je bila zadužena i za ATP i VTA turnire u ovom gradu dok zbog rata nisu otkazani. Serija 500 iz Sankt Peterburga je ove jeseni privremeno preseljena u Astanu, a iz agencije tvrde da su se kandidovali za organizaciju mastersa 1.000, kada se jednog dana situacija u ovom delu sveta smiri.

Domaćin Trofeja Severne Palmire 2022. je dvorana Sibur, kapaciteta oko 7.000 mesta.

Koliko je organizatorima bitno učešće nekadašnjih srpskih asova, osvajača Dejvis kupa, vidi se i sa zvaničnog plakata na kome su u centru Troicki i Tipsarević.