PSŽ je osvojio Kup Francuske u poslednjoj utakmici Kilijana Mbapea

PSŽ je osvojio Kup Francuske u poslednjoj utakmici Kilijana Mbapea

U finalu Kupa Francuske, Pari Sen Žermen ostvario je trijumf nad Lionom rezultatom 2-1, označavajući završetak era za nekoliko ključnih igrača, uključujući i odlazak Kilijana Mbapea.

U subotnjoj utakmici, francusko krilo Usman Dembele i španski vezista Fabijan Ruiz doneli su golove za PSŽ u prvom poluvremenu, dok je defanzivac Liona Džejk O’Brajen postigao utešni gol u drugom poluvremenu.

PSŽ je time osvojio Kup Francuske, nadmašujući Lion, i to prvi put od 2020. godine. Ova pobeda označila je završetak sezone za klub, koja je bila obeležena kontroverzama i promenama.

Iako je Mbape nije dodao gol u svom poslednjem izlasku za PSŽ, on odlazi kao najbolji strelac u istoriji kluba u svim takmičenjima, sa 256 golova u 308 nastupa. Za sedam sezona u PSŽ-u, Mbape je osvojio 15 trofeja, uključujući četiri Kupa Francuske.

Međutim, finale Kupa Francuske nije prošlo bez incidenata. Nasilje je zahvatilo okolinu stadiona dok su se navijači Liona i PSŽ-a sukobili na autoputu nekoliko sati pre početka utakmice. Bacane su baklje, prozori su razbijeni na autobusima, a neki su autobusi čak zapaljeni.

Utakmica je prebačena na Stad Pjer Moroa na severu Francuske zbog priprema za Olimpijske igre, a Vilnev d’Ask je tako postao prvi grad van područja Velikog Pariza koji je bio domaćin finala Kupa Francuske od početka takmičenja 1917.