Premijer Poljske o odluci MOK-a u vezi sa ruskim sportistima: Skandal i izdaja sportskog duha

Premijer Poljske o odluci MOK-a u vezi sa ruskim sportistima: Skandal i izdaja sportskog duha

Poljski premijer Mateuš Moravjecki kritikovao je odluku Međunarodnog olimpijskog komiteta da dozvoli ruskim i beloruskim sportistima da se takmiče pod određenim uslovima.

Moravecki smatra da je odluka MOK-a da vrati ruske sportiste na takmičenje skandal i izdaja pravog sportskog duha.

„Naložio sam ministru sporta da prenese našu čvrstu primedbu rukovodstvu MOK-a. Učinićemo sve što je moguće da sport bude oslobođen ruskog uticaja“, napisao je poljski premijer.

Ranije je ministarka unutrašnjih poslova Nemačke Nensi Feser najoštrije osudila odluku MOK-a i nazvala je „šamarom ukrajinskim sportistima”.

Izvršni komitet MOK-a je 28. marta na svom sastanku usvojio preporuku međunarodnim sportskim federacijama da vrate ruske i beloruske sportiste, ali je postavio niz uslova.

Uslovi, posebno, predviđaju da se sportisti sa ruskim ili beloruskim pasošima takmiče samo kao neutralni individualni sportisti.

Pored toga, sportisti i osoblje koje aktivno podržava rat ne mogu se takmičiti. Reč je o svima koji predstavljaju vojsku ili druge institucije državne bezbednosti Ruske Federacije, kao i o onima koji su javno podržali rusku invaziju na Ukrajinu.

Treba napomenuti da je reč o preporukama, konačnu odluku doneće savezi u pojedinačnim sportovima.

Odluka o učešću sportista Rusije i Belorusije na Olimpijadi 2024. još nije razmatrana.