Politiko: Pelosi će posetiti još jednu žarišnu tačku

Politiko: Pelosi će posetiti još jednu žarišnu tačku

Predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi i druga demokrata iz Kalifornije Džeki Spajer posetiće Jermeniju ovog vikenda u znak podrške premijeru Nikolu Pašinjanu, izvestio je u četvrtak Politiko pozivajući se na izvore upoznate sa tim. Poseta Kongresa dolazi ubrzo nakon što su granični sukobi između Azerbejdžana i Jermenije rezultirali preko 170 mrtvih.

Pelosi je već u Nemačkoj, gde prisustvuje Samitu predsednika G7 u Berlinu u znak podrške „herojskoj borbi Ukrajine“ protiv Rusije. Kako prenosi Politiko, ona će odleteti u Jerevan posle konferencije sa Špajerom, koji je Amerikanac jermenskog porekla.

Špajerova kancelarija nije komentarisala izveštaj, dok je zamenik Pelosijinog šefa kabineta Dru Hamil rekao za Politiko da „ne potvrđuju ili ne odbijaju međunarodna putovanja unapred zbog dugotrajnih bezbednosnih protokola“.

Pelosijino prethodno putovanje u inostranstvo bilo je u Tajpej početkom avgusta, uprkos eksplicitnim upozorenjima Pekinga. To je podstaklo tenzije između SAD i Kine oko statusa Tajvana.

Jermenija je okrivila Azerbejdžan za lansiranje artiljerijske i bespilotne letelice preko granice u utorak rano. Desetine vojnika sa obe strane poginulo je u vatrenom okršaju koji je usledio. Nakon što je Jerevan zatražio pomoć od Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), čiji je član Jermenija, Azerbejdžan je predložio „humanitarni prekid vatre“.

Značajna jermenska dijaspora u SAD pozvala je Vašington da podrži Jerevan.

„Jermenija nije dobila pažnju kakvu je dobila Ukrajina, a ovo će osvetliti zemlju koja prelazi međunarodnu granicu kršeći međunarodno pravo“, rekao je Entoni Barsamijan, kopredsedavajući Jermenske skupštine Amerike, za Politico o Pelosijino prijavljena poseta.

Tenzije između dva suseda su visoke zbog spornog regiona Nagorno-Karabaha. Jerevan podržava nezavisnost regiona, uglavnom naseljenog etničkim Jermenima, otkako se otcepio od Azerbejdžana početkom 1990-ih.

2020. Jermenija i Azerbejdžan su vodili 44-dnevni rat oko Nagorno-Karabaha, koji se završio primirjem uz posredovanje Rusije. U avgustu je Baku zahtevao „demilitarizaciju“ regiona, dok ga je Jerevan optužio da pokušava da preseče put koji povezuje Nagorno-Karabah sa užom Jermenijom.