VTA se pridružila ATP u kažnjavanju Vimbldona

VTA se pridružila ATP u kažnjavanju Vimbldona

Ženska teniska turneja je pratila njegov muški parnjak ATP u najavi koraka.

Ženska teniska turneja VTA pratila je ATP u oduzimanju bodova na rang listi Vimbldona nakon zabrane ruskih i beloruskih atletičarki ovog leta.

Šef VTA Stiv Sajmon objavio je u petak saopštenje u kojem je najavio tu meru i iako je ponovio da to telo osuđuje rusku vojnu operaciju u Ukrajini, što je motivacija All England Lavn Tennis Cluba (AELTC) za zabranu, rekao je da suspenzija igrača ide protiv svojih principa.

„Pre skoro 50 godina, VTA je osnovana na fundamentalnom principu da sve igračice imaju jednaku priliku da se takmiče na osnovu zasluga i bez diskriminacije“, rekao je Sajmon.

„VTA veruje da pojedini sportisti koji učestvuju u pojedinačnom sportu ne treba da budu kažnjeni ili sprečeni da se takmiče isključivo zbog njihove nacionalnosti ili odluka vlada njihovih zemalja“, dodao je on, rekavši da su nedavne odluke donete od strane AELTC i Asocijacija za lavan tenis (LTA) da zabrani sportiste na predstojećim događajima na travi u Velikoj Britaniji krši „taj fundamentalni princip, koji je jasno oličen u pravilima VTA, pravilima za grend slem i sporazumu koji VTA ima sa grend slemovima“.

„Kao rezultat stava AELTC-a da neće poštovati svoju obavezu da koristi VTA rang listu za ulazak u Vimbldon i nastavi sa delimičnim poljem koje nije zasnovano na zaslugama, VTA je donela tešku odluku da ne dodeli VTA bodove za ovo godišnje prvenstvo u Vimbldonu“, potvrdio je Sajmon.

„Pored toga, svaki od VTA događaja (Notingem, Birmingem i Istborn) će biti kažnjen i njihove sankcije za VTA turnire će biti stavljene na uslovnu kaznu. Pošto alternativne i uporedive prilike za igranje i rangiranje postoje u istim nedeljama kao i ti događaji za pogođene igračice, poeni na VTA rang listi će ostati na mestu za te događaje.“

Sajmon je insistirao da se stav koji VTA zauzima odnosi na „zaštitu jednakih mogućnosti koje VTA igračice treba da imaju da se takmiče kao pojedinci“.

„Ako ne zauzmemo ovaj stav, onda napuštamo naš osnovni princip i dozvoljavamo da VTA postane primer za podršku diskriminaciji na osnovu nacionalnosti na drugim događajima i u drugim regionima širom sveta“, naglasio je Sajmon, obećavajući da će VTA „ nastaviti da primenjuje svoja pravila da odbaci takvu diskriminaciju.“

Sajmon je zaključio da ostaje „nada i voljan da preispita izdavanje bodova ako nađemo rešenje koje ima konsenzus svih strana i omogućava našim igračima priliku da se takmiče u jedinstvenom okruženju“.

Kao i ATP, najava VTA dolazi uoči Otvorenog prvenstva Francuske, na kojem će ruskim igračima biti dozvoljeno da se takmiče, a Vimbldon bi trebao početi 27. juna.