Perez: Vozačima F1 mora biti dozvoljeno da slobodno govore

Perez: Vozačima F1 mora biti dozvoljeno da slobodno govore

Vozači Formule 1 nisu zadovoljni promenom pravila koja im zabranjuje davanje neovlašćenih „političkih izjava“ na trkama i o tome će razgovarati kao grupa, rekao je u petak Serđo Perez iz Red Bula.

Vladajuća FIA je prošlog decembra ažurirala Međunarodni sportski kodeks klauzulom koja zahteva prethodnu pismenu dozvolu od vozača da daju ili pokažu „političke, verske i lične izjave ili komentare“, preneo je Rojters.

Meksikanac Perez rekao je novinarima na predstavljanju svog tima svetskog šampiona u Njujorku da vozači moraju da budu u mogućnosti da slobodno govore.

„Nismo razgovarali (o tome) sa GPDA (Udruženjem vozača velikih nagrada), ali to je nešto sa čim se ne osećamo prijatno jer želimo da budemo svoji i želimo da budemo u mogućnosti da se izrazimo na bilo koji način želim“, rekao je on.

„Svi imamo različite poglede, različita verovanja u religiju… Ja razumem političku stranu, ali svi treba da budemo slobodni da se izražavamo na način na koji želimo“.

„Samo se mučim da mislim da će oni moći da kontrolišu šta možete da kažete ili ne kažete. To za mene nije tačno. Ali o tome ćemo razgovarati.“

Nekoliko vozača, posebno Mercedesov sedmostruki svetski šampion Luis Hamilton, koristili su svoj profil i platformu za rešavanje problema.

U Hamiltonovom slučaju, Britanac je govorio o rasnoj nepravdi i prijavio kršenje ljudskih prava u nekim od zemalja koje Formula jedan posećuje.

Šef tima Red Bula Kristijan Horner rekao je novinarima odvojeno da smatra da „sport nikada ne treba da se koristi kao političko oruđe“.

„Sport je na mnogo načina tu da zabavi, ali i da u sebi ima element bežanja“, dodao je on.

Horner je rekao da je Red Bul uvek dozvoljavao svojim vozačima slobodu da govore, ali da je bilo pitanje pronalaženja ravnoteže.

„U svetu u kome danas živimo, svako ima svoj glas i to ne treba potiskivati, ali naravno mora da se radi odgovorno“, rekao je on.

„Ne želimo gomilu robota a da se mišljenja ne utrkuju.“