Vilijams F1 je očekivao potpis Oskara Pjastrija za 2023

Vilijams F1 je očekivao potpis Oskara Pjastrija za 2023

Dok su Alpine, McLaren i Piastri bili u fokusu tržišta vozača F1, nedavna dešavanja takođe imaju značajne posledice po Vilijams.

Pre javnog i dramatičnog sloma između Pjastrija i Alpina, konsenzus je bio da će Pjastri provesti nekoliko sezona na pozajmici u Vilijamsu dok je Alonso nastavio sa Alpinom.

Međutim, nijedan od ovih naizgled očiglednih scenarija se nije dogodio. Radujući se 2023. godini, Rojters je pružio uvid u trenutno stanje u F1.

Vilijamsovi planovi za narednu sezonu su se okrenuli naglavačke, a Alonsov prelazak u Aston Martin (bez obzira na kolaps Pjastri-Alpina) izostavio je njihove ambicije da potpišu sa 21-godišnjakom.

Sa Pjastrijem koji ide u Meklaren (nije potvrđeno), postoji neizvesnost oko sledećeg poteza tima iz Grovea. Nikolas Latifi i dalje nudi britanskom timu značajnu finansijsku i komercijalnu vrednost, dajući mu bar šansu da zadrži svoje mesto.

Nema sumnje da je Latifijeva pozicija izgledala osuđena na propast dolaskom Pjastrija, ali nedavni događaji su zakomplikovali situaciju za Vilijamsa.

Logan Sargeant je najočigledniji izbor, sa obećavajućim vozačem Formule 2 (član Vilijamsove akademije) treba samo 5 najboljih u seriji da bi obezbedio neophodne poene za superlicencu.

Izvršni direktor Vilijamsa, Jost Kapito, ranije je govorio o rizicima potpisivanja Sargeanta za sledeću sezonu. Uz to, Kapito je te komentare dao pre mesec dana, verovatno kada su se već vršile pripreme za Pjastrijev dolazak.

Ostaje da se vidi da li Vilijams nudi Sargeantu ugovor 2023. Ipak, kada se uzme u obzir Sardženantova brzina i potencijal, njihov sledeći potez će biti značajan pokazatelj njihovih dugoročnih ambicija i koliko ozbiljno treba uzeti u obzir njihovu akademiju.

U međuvremenu, Alpine je primio više ponuda u svetlu nedavnih događaja, a Otmar Šafnauer iz Alpine rekao je Rojtersu da su vozači Formule 2 i Formule E kontaktirali tim.

Nema izvesnosti da će se ovi kandidati pridružiti Alpine F1 2023. godine, posebno s obzirom da je Danijel Rikardo opisan kao favorit za upražnjeno mesto.

Međutim, Ricciardov odlazak iz Alpinea mogao bi da ima kiseli ukus u francuskom timu, što bi zadatak da se sa sigurnošću predvideo formulu 1 sledeće sezone učini teškim.

Bilo bi spekulativno sugerisati da se Niko Hulkenberg, Nik De Vris, Stofel Vandorn ili bilo koji drugi slobodni igrač bore za mesto 2023.

Međutim, Alonsov prelazak u Aston Martin (koji je u potpunosti prošao ispod radara) otvorio je Pandorinu kutiju i poslužio kao podsetnik da se u Formuli 1 ništa ne može otpisati.