Utakmica Hetafe-Sevilja poremećena rasističkim uvredama protiv Markosa Akunje i trenera Sančeza Floresa

Utakmica Hetafe-Sevilja poremećena rasističkim uvredama protiv Markosa Akunje i trenera Sančeza Floresa

Domaća utakmica Hetafea protiv Sevilje bila je pauzirana kada su navijači u subotu u španskoj ligi gađali Markosa Akunju iz Sevilje rasnim uvredama. Trener Sevilje Kike Sančez Flores rekao je da su ga i pristalice njegovog bivšeg kluba rasno zlostavljale.

Sudija Havijer Iglesijas prekinuo je utakmicu u 68. minutu kada su Akunju vređali navijači, uključujući i nazvali ga „majmunom“, navodi se u izveštaju sa utakmice.

Utakmica je ponovo počela nakon što su gledaoci preko zvučnika obavešteni da se uzdrže od upotrebe rasističkog ili ksenofobičnog jezika. Iglesijas nije zabeležio više incidenata.

Ali Sančez Flores je posle meča potvrdio da je njegovo romsko nasleđe uvređeno. Sančez Flores je tri puta trenirao Hetafe.

„Ponosan sam na svaku poru u svom telu koja diše Rome, ali jedno je biti Rom, a drugo je biti vređan zbog toga“, rekao je Sančez Flores. „Postoje neki navijači koji misle da mogu da kažu šta god žele na stadionu. To se dešava na svakom stadionu.“

„Mi smo radnici koji ovde dolaze da rade u miru i da nas poštuju. Aberacija je to što u ovim vremenima kada napredujemo na toliko načina da nas (ovi pojedinci) zgrabe i vuku unazad.”

Sevilja je osudila uvrede na račun svog igrača i trenera.

Akunja je pomogla Argentini da osvoji Svetsko prvenstvo 2022.

Incidenti su se dogodili četiri dana nakon što je Španija igrala sa Brazilom u Madridu u prijateljskom meču koji je zamišljen kako bi se istakla borba protiv rasizma nakon uvreda upućenih Real Madridu i brazilskom napadaču Vinicijusu Junioru.

Vinisijus je bio veoma kritičan prema nesposobnosti fudbalskih vlasti da preduzmu efikasne mere da zaštite njega i druge igrače.

Sevilja je pobedila Hetafe sa 1-0.