UFC poništio zabranu ruske zastave

UFC poništio zabranu ruske zastave

Dana Vajt, glavni izvršni direktor Ultimate Fighting Championship-a (UFC), rekao je novinarima u Las Vegasu kasno u subotu da će borcima ponovo biti dozvoljeno da ističu svoje nacionalne zastave u oktagonu, čime se okončava zabrana uvedena prošle godine.

Vajt, koji je na čelu UFC-a od 2003. godine, rekao je u maju 2022. da će borcima bilo koje nacionalnosti biti zabranjeno da nose zastavu svoje zemlje sa sobom u kavez, što je odluka doneta paralelno sa sličnim merama uvedenim u drugim sportovima za petama Moskve. vojne akcije u Ukrajini.

U to vreme, Vajt je odbio da se osvrne na razlog zabrane osim da kaže novinarima: „Znate zašto, hajde da ne igramo tu jebenu igru.

Ali u subotu uveče u Apek objektu organizacije na periferiji Las Vegasa, i nakon što je američki borac Džo Pajfer držao zastavu Sjedinjenih Država nakon pobede, Vajt je okupljenim medijima potvrdio da je zabrana zastave završena.

„Zastave su se vratile“, rekao je Vajt. „Bio sam na odmoru tokom Dana nezavisnosti Meksika [UFC događaj], i stvar bez zastave me je izludela. Pa sam bio kao: ‘Da, jebi ga. Vraćamo zastave.’ To me je izluđivalo.”

Ubrzo nakon početka vojne akcije Moskve u Ukrajini prošle godine, Međunarodni olimpijski komitet (MOK) izdao je preporuku da Rusija i njen saveznik Belorusija budu suspendovani sa velikih međunarodnih sportskih događaja. Predlog je usvojila većina velikih sportskih saveza.

U nekim slučajevima, Rusima i Belorusima je bilo dozvoljeno da učestvuju na događajima kao neutralni sportisti, ali samo bez isticanja nacionalnih simbola, kao što su zastava ili himna.

Ali, dok je Vajt u subotu priznao da se „ponekad stvari rade iz pravih razloga“, šef UFC-a je rekao da ljudi ne bi trebalo da osporavaju pravo sportiste da nosi svoju zastavu sa sobom u sportsko takmičenje.

„Svi su previše mekani, svi su previše osetljivi na sve“, rekao je Vajt. „Kada je doneta odluka da se ovo uradi, pomislio sam: ’Eh, šta je strašno ako nemaju zastave?’

„Dan nezavisnosti Meksika je okrenuo prekidač i ja sam rekao: ‘Dosta je stvari bez zastava.’ Zastave su se vratile. Ako neka zastava povredi vaša osećanja, jebeno loše.”