Turniri u Boliviji otkazani zbog navodnog nameštanja utakmica

Turniri u Boliviji otkazani zbog navodnog nameštanja utakmica

Bolivijski fudbalski savez (FBF) odlučio je u utorak da otkaže dva vrhunska fudbalska turnira u zemlji usred istraga o optužbama za korupciju i nameštanje utakmica.

Saopštenje je usledilo nakon što je FBF sazvao vanredni sastanak sa 17 prvoligaških klubova i delegatima iz devet regionalnih fudbalskih saveza kako bi se odlučilo o budućnosti nacionalnog ligaškog turnira i domaćeg Kupa Simona Bolivara.

FBF je u ponedeljak podneo krivičnu prijavu tužilaštvu u La Pazu protiv igrača, zvaničnika i sudija koji su navodno umešani u korupcijsku mrežu posvećenu nameštanju utakmica, mitu i nezakonitom klađenju u fudbalu.

„Odlučeno je da se otkaže kružni turnir i profesionalni kup… pronađene su ozbiljne indicije da su oba turnira pokvarena“, rekao je predsednik FBF Fernando Kosta na konferenciji za novinare.

Kosta je rekao da će novi, kratki turnir trajati do kraja godine, iako je prvo potrebno odobrenje južnoameričkog fudbalskog upravnog tela CONMEBOL i da će odlučiti o mestima za međunarodne turnire 2024.