Šef VADA-e govori o roku za slučaj Valieve

Šef VADA-e govori o roku za slučaj Valieve

Generalni direktor Svetske antidoping agencije (VADA) Olivije Nigli pozabavio se rokom u slučaju dopinga Kamile Valieve.

Čudo od umetničkog klizanja Valieva pomogla je Ruskom olimpijskom komitetu (OK) da pobedi u timskom takmičenju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022. i proglašena je za favorita za pojedinačno takmičenje.

Međutim, kada se pojavio pozitivan test na lekove star šest nedelja za upotrebu leka za srce koji se koristi za lečenje angine, izbila je kontroverza u kojoj su mnoga tela pozvala da se tada 15-godišnjak pošalje kući.

Intervencija Suda za sportsku arbitražu (CAS) omogućila je Valievoj da se uputi na pojedinačni događaj gde je završila na četvrtom mestu nakon nesvakidašnjeg, grešaka prošaranog nastupa u svom programu.

I dok je Međunarodna klizačka unija (ISU) poslednjih dana podigla minimalnu starosnu dob za takmičenje u disciplinama na 17, Ruska antidoping agencija (RUSADA) tek treba da završi istragu o ovoj stvari koja proizilazi iz testa obavljenog na Rusko nacionalno prvenstvo na Božić.

Međutim, nakon što je ciljni datum za rešavanje slučaja određen za početak avgusta, Nigli je u subotu upozorio da ovo „nije težak rok“.

„Postoje proceduralni razlozi da je ponekad potrebno više vremena“, dodao je on.

Presudu RUSADA-e može osporiti VADA u CAS-u ako VADA nije zadovoljna ishodom ili integritetom istrage.

Međutim, nakon revolucionarne odluke, olimpijska sportska tela bi mogla ponovo da preispitaju dokaze za potencijalne disciplinske slučajeve protiv drugih ruskih sportista, takođe je tvrdila VADA.

U petak je CAS sa VADA-om zabranio trojicu kanuista u Londonu 2012. koristeći dokaze koje je dobila iz laboratorije u Moskvi, a kojom su ruske vlasti navodno manipulisale i godinama skrivale, što Rusija poriče.

Nakon što je moskovske laboratorijske podatke dala 40 drugih sportskih tela u poslednje tri godine, VADA želi da neka od njih preispitaju slučajeve nakon što su dokazi zadržani na sudu.

„To stvara presedan. Ako imaju slične dokaze na raspolaganju, trebalo bi da procesuiraju slučajeve“, insistirao je Nigli, istovremeno sugerišući da možda postoji „jedan ili dva“ ​​olimpijska sporta koja bi trebalo da ponovo otvore slučajeve protiv sportista iz Rusije.

Uprkos komplikacijama koje je izazvala ruska vojna operacija u Ukrajini i ruskim sportistima koji su zbog toga zabranjeni na većini međunarodnih događaja, zvaničnici RUSADA-e i dalje mogu da pošalju uzorke u Tursku ili negde drugde na testiranje, a takođe prenose novac za plaćanje spoljnih laboratorija za svoje rad.

Valijevini uzorci poslati su u laboratoriju u Stokholmu, a Covid je okrivljen za kašnjenja zbog kojih je njen pozitivan test stigao nekih šest nedelja nakon što je završen.