Šef atletike nagoveštava ograničenja za transrodne osobe nakon zabrane plivanja

Šef atletike nagoveštava ograničenja za transrodne osobe nakon zabrane plivanja

Svetska atletika bi mogla da oponaša plivačku kolegu FINA-u tako što bi zabranila transrodnim ženama da učestvuju u elitnim ženskim takmičenjima, nagovestio je njen šef Sebastijan Kou.

U nedelju u Budimpešti, gde se trenutno održava Svetsko prvenstvo, članovi globalnog plivačkog autoriteta FINA glasali su da zabrane transsportiste da učestvuju u vrhunskim ženskim trkama ako su prošle kroz bilo koju fazu muškog puberteta.

Istovremeno, otkriveni su i planovi za formiranje posebne ‘otvorene’ kategorije za one čiji se trenutni rodni identitet razlikuje od rodnog pola.

Prethodno pozivajući na brigu o odlučivanju o pravilima o učešću transrodnih osoba još u martu, istovremeno upozoravajući da ženski sportovi imaju „veoma krhku“ budućnost, Coe je pozdravila značajan potez FINA-e i otkrila kako će Svetska atletika takođe razgovarati o usvajanju novog stava.

„Vidimo da međunarodna federacija potvrđuje svoj primat u postavljanju pravila, propisa i politika koje su u najboljem interesu njenog sporta“, objasnio je za Bi-Bi-Si Sport, što je za Coea „kako treba da bude“.

„Uvek smo verovali da biologija nadmašuje rod i nastavićemo da preispitujemo naše propise u skladu sa ovim. Pratićemo nauku“, obećao je on.

Ko je rekao da Svetska atletika nastavlja da proučava, istražuje i doprinosi „sve većem broju dokaza da je testosteron ključna determinanta učinka“, dok je zakazala raspravu o svojim propisima sa svojim savetom za kraj godine.

„Uvek smo pokušavali da pronađemo plovni put. Nismo želeli da stigmatizujemo“, insistirao je Kou, koji je bio u Budimpešti kao gost Fine kada je nova odluka doneta na vanrednom kongresu.

„Ali kada dođe do guranja, ako se radi o proceni između uključenosti i poštenja, uvek ćemo pasti na stranu poštenja – o tome se za mene ne može pregovarati“, naglasio je dvostruki osvajač zlatne olimpijske medalje Coe.

Coe je dalje rekla da je integritet ženskog sporta „zaista, zaista važan“, jer se generacija mladih devojaka ne može ostaviti da misli da za njih nema budućnosti u sportu.

Zbog toga, Coe veruje da postoji vitalna odgovornost da se održi primat i integritet ženskog takmičenja, zbog čega je Svetska atletika na čelu propisa o donošenju odluka kako bi se omogućilo što bliži jednaki teren.

„Ti propisi se uvek preispituju… ako postoje događaji, udaljenosti ili discipline za koje mislimo da su nepravedno pogođene, naravno da ćemo ih ponovo razmotriti u svetlu nauke“, rekao je Coe.

Koeove primedbe dolaze nakon što je upravljačko telo biciklizma UCI takođe smanjio dozvoljeni nivo testosterona sa pet nanomela po litru na 2,5 nmol/l.

Štaviše, udvostručio je vremenski period koji transrodni jahač treba da sačeka da bi se takmičio u ženskoj konkurenciji sa jedne na dve godine samo nekoliko dana pre FINA-ine akcije.

Na Coe-ovom posmatranju, Svetska atletika je već donela svoja pravila koja ograničavaju nivoe testosterona na 5 nmol/L za transrodne sportiste i takmičare sa razlikama u razvoju pola za neke ženske trkačke događaje.

Ako bi telo pratilo Finu, Kou bi našla podršku britanske ministarke sporta i kulture Nadin Doris koja je rekla da je „jednostavno neprihvatljivo da se trans žene takmiče u ženskom sportu“.

Govoreći o učešću transrodnih osoba u ženskim događajima na LBC radiju ubrzo nakon što su rezultati glasanja članova Fine objavljeni, Doris je rekla da je bila mišljenja da je Fina došla „dugo vremena“ i otkrila da je o toj temi razgovarala u okviru svog odeljenja prilikom uspostavljanja politike.

Doris je dodala da će ohrabriti druge sportove da učine isto, sa svim sportskim upravnim telima Ujedinjenog Kraljevstva „koji će imati okrugli sto [sastanak]“.

Kada je u tvitu podelio vest o presudi Fine, Doris je podržao autoritet i rekao da je to „ispravna i razumna odluka“.

„Pravednost uvek mora imati prednost nad inkluzijom i treba da bude nedvosmislena. [A takođe je] važno da trans žene budu u mogućnosti da se takmiče u svojoj klasi“, dodala je Doris.

Nova politika FINA dolazi u trenutku kada je učešće transrodnih osoba u ženskom sportu vruća tema koja se dodatno intenzivirala sa zaslepljujućim uspehom bivše plivačice Univerziteta Pensilvanije Lije Tomas na fakultetskim takmičenjima.

Kako stvari stoje, Tomasu, koja se takmičila u muškom timu UPenn-a do 2019. godine, onemogućeno je da učestvuje u ženskoj kategoriji na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. za koje je ranije pokazala interesovanje.