Ruski šampion u šahu suspendovan zbog njegovih proratnih komentara

Ruski šampion u šahu suspendovan zbog njegovih proratnih komentara

Ruskom šahovskom velemajstoru i pristalici predsednika Vladimira Putina zabranjeno je takmičenje na šest meseci zbog njegovih nedavnih komentara o ratu u Ukrajini.

Međunarodna šahovska federacija — poznata kao FIDE — saopštila je u ponedeljak da će suspendovati Sergeja Karjakina, rekavši da je on narušio reputaciju organizacije i samog šaha podržavajući rusku invaziju na Ukrajinu na društvenim mrežama.

Tročlana komisija jednoglasno je proglasila Karjakina krivim za kršenje člana 2.2.10 Etičkog kodeksa FIDE, kako su objasnili u odluci na 10 stranica.

„Izjave Sergeja Karjakina o tekućem vojnom sukobu u Ukrajini dovele su do velikog broja reakcija na društvenim mrežama i drugde, u velikoj meri negativnih prema mišljenjima Sergeja Karjakina“, napisali su zvaničnici.

Karjakin je u više navrata delio rusku propagandu i podržavao rat poslednjih nedelja, izazivajući reakcije navijača i gubeći pozive za brojne zapadne turnire. Među njegovim javnim izjavama bilo je otvoreno pismo Putinu koji podržava vojnu operaciju i nudi vojsci svoje najbolje želje, prema prevodu sa Chess24.

U nedavnom tvitu, on je rekao da su ga pitali da li žali zbog javne podrške vojnoj invaziji.

„Moj odgovor je jednostavan. Ja sam na strani Rusije i mog predsednika“, napisao je on. „Šta god da se desi, podržaću svoju zemlju u svakoj situaciji bez razmišljanja!

Ovaj 32-godišnjak je rođen na Krimu, teritoriji koju je Rusija nasilno anektirala 2014. godine, a prešao je sa predstavljanja Ukrajine na Rusiju 2009. godine, navodi RadioFreeEurope. Ranije je držao rekord za najmlađeg velemajstora na svetu, titulu za koju se kvalifikovao kada je imao 12 godina.

Karjakin je trenutno 18. na svetu, napominje AFP, ali zabrana znači da neće moći da učestvuje na turniru šahovskih kandidata u Madridu u junu. Tamo će se suočiti osam igrača, a pobednik će igrati protiv norveškog svetskog šampiona Magnusa Karlsena sledećeg februara.

Karjakin je odluku FIDE nazvao „sramnom“ u objavi na Telegramu. Rekao je da se ne kaje, opisao je sebe prvo kao patriotu, a zatim kao šahista.

Ruska državna novinska agencija TASS javila je da Karjakin ne planira da uloži žalbu na suspenziju, ali da će to učiniti Ruska šahovska federacija.

U posebnoj odluci, šahovsko rukovodstvo je odlučilo da ne preduzima disciplinske mere protiv drugog ruskog velemajstora, Sergeja Šipova. Zvaničnici su zaključili da nije prekršio njihov kodeks ponašanja za svoje proratne izjave jer ima manju platformu i samim tim manji potencijalni negativan uticaj na organizaciju.

„U poređenju sa Sergejem Karjakinom, Sergej Šipov je znatno manje poznat i stoga ima manje moćnu platformu“, napisali su. „Izjave Sergeja Šipova su takođe malo drugačijeg i manje provokativnog karaktera od onih koje je dao Karjakin.

Kajarkin je prvi šahista koji je sankcionisan od početka ruske invazije na Ukrajinu pre skoro mesec dana. Ali ovaj sport je jedan od mnogih koji se poslednjih nedelja udaljio od Rusije.

Međunarodna šahovska federacija je već zabranila turnire u Rusiji i njenoj saveznici Belorusiji, kao i zabranila njihove zastave i himne na FIDE šahovskim događajima i raskinula sponzorske ugovore sa njihovim kompanijama koje kontroliše država.