Ruski bokser reagovao na pozive Klička da mu se zabrani borba za titulu

Ruski bokser reagovao na pozive Klička da mu se zabrani borba za titulu

Neporaženi svetski šampion u boksu Dmitrij Bivol kritikovao je bivšeg kralja teške kategorije Vladimira Klička zbog sugerisanja da ruskim bokserima treba zabraniti da se takmiče nakon vojne kampanje u Ukrajini.

Bivol će u subotu uveče u Las Vegasu braniti svoju titulu u poluteškoj kategoriji po VBA (Super) protiv sjajnog Saula ‘Kanela’ Alvareza, što će biti najteži test (i najveća isplata) u 31. godini -stara karijera do danas.

Ali da je ukrajinska ikona Kličko postupila po svome, ruski boks bi bio predmet sličnih sankcija koje su nametnute fudbalerima zemlje i nekim drugim sportovima.

„[Bivol] apsolutno ne bi trebalo da se [suočava sa Kanelom]“, rekao je Kličko u intervjuu za Bi-Bi-Si u martu.

„Svaka sankcija, i nije ništa protiv ličnosti ili sportista, radi se o politici Rusije.

„Svaki ruski predstavnik u ovom slučaju treba da bude sankcionisan, jer na ovaj način pokazujemo Rusiji da je svet protiv ovog besmislenog rata i da u ovom ratu nema dobrog.

Kličko, zajedno sa svojim bratom (i kolegom šampionom u teškoj kategoriji Vitalijem, koji je gradonačelnik Kijeva) obojica su podigli oružje protiv Rusije tokom sukoba, kao i svetski šampion u teškoj kategoriji Oleksandar Usik, šampion u tri kategorije Vasilj Lomačenko i neporaženi Bellator MMA šampion u poluteškoj kategoriji Jaroslav Amosov.

Bivol, rođen u Kirgistanu, rekao je da je situacija u Ukrajini „zaista tužna“ – ali je bez obzira na to rekao u znak odmazde na Kličkove komentare da sport i politiku treba držati odvojeno.

„Cijelu njegovu karijeru podržavam ga, svidjelo mi se kako se bori i naravno da mi je bilo drago kada je pobijedio“, rekao je za IFL TV.

„On je sportista, trebalo bi da zna da je sport i politika drugačija. Bio je sportista. Sada je političar. Tužno je što to želi da uzdrma i pomeša sport i politiku.”

Uprkos tome, VBA – čiji pojas za titulu trenutno drži Bivol – suspendovala je ruske borce sa svojih rang-lista i zabranila borcima kao što je Bivol da ističu rusku zastavu ili sviraju nacionalnu himnu na zvanično odobrenim mečevima.

Bivolu, kao i drugim bokserima iz Rusije i Belorusije, trenutno je zabranjeno da se bore u Ujedinjenom Kraljevstvu.
Bokser Usik lišen je počasti nakon što se „prljao“.

Ali s obzirom da će se borba sada sigurno nastaviti u subotu, Bivol se suočava sa teškim predlogom u probijanju Kanelovog kodeksa.

Izvanredni meksički borac, kojeg mnogi smatraju među najboljim bokserima svih vremena, juri ono što bi mu bila 58. pobeda u karijeri – i doživeo je poraz samo jednom, pre devet godina od Flojda Mejvedera.

Bivol će biti veći čovek u ringu, ali Kanelo, koji je nedavno govorio o mogućnosti da izazove Usika za titulu svetskog prvaka u teškoj kategoriji, je više puta tokom svoje rekordne karijere pokazao da veličina nije bitna.

Ali ako Rus smanji izglede i obavi posao u subotu uveče, to bi bila jedna od najvećih nevolja u novijoj istoriji boksa – a sumnjate da ni Kličko, ni sama VBA, ne bi bili previše srećni zbog toga.