Britanske kupce pogodila ‘smanjivanje’

Britanske kupce pogodila ‘smanjivanje’

Prehrambeni giganti i druge kompanije u Britaniji u poslednje vreme smanjuju veličinu svojih proizvoda kao odgovor na rastuće troškove kako bi cene zadržale na istom nivou. Ekonomisti upozoravaju da će inflatorni pritisak ostati do kraja godine, što znači da će Britanci dodatno osetiti uticaj „smanjene inflacije“ dok kompanije prebacuju troškove na kupce.

Prema Institutu za distribuciju namirnica, 80% kupaca u Velikoj Britaniji primetilo je „smanjenje“ – praksu smanjenja veličine proizvoda – koja se dešava u maloprodaji u poslednjih 12 meseci. Slatke grickalice, rashlađeni proizvodi, kao i sveže meso i riba, u poslednjih godinu dana sve je manje, kažu potrošači.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (ONS), prosečna cena hrane i bezalkoholnih pića porasla je za 5,9 odsto u odnosu na prošlu godinu, a troškovi za restorane i hotele porasli su za 6,9 odsto.

Stručnjaci ističu rastuće troškove, nedostatak radne snage i probleme u lancu snabdevanja među faktorima koji vrše inflatorni pritisak na lance snabdevanja hranom. Ugostiteljska industrija se takođe bori sa oporavkom nakon pandemije.

„Smanjenje“ se dešava u Velikoj Britaniji tokom protekle decenije, a podaci ONS-a otkrivaju da se 206 proizvoda smanjilo u veličini između septembra 2015. i juna 2017. Trend će se verovatno nastaviti i ove godine usred krize troškova života u Britaniji.

Banka Engleske je ranije izdala strašno upozorenje, rekavši da će Britanci pretrpeti „istorijski“ šok za svoje prihode jer očekuje da će rekordno visoka inflacija nastaviti da raste. Regulator je u četvrtak rekao da bi kriza troškova života mogla da gurne privredu u recesiju ove godine.