Rumunija je izborila mesto na Evropskom prvenstvu 2024. pobedom nad Izraelom sa 2-1

Rumunija je izborila mesto na Evropskom prvenstvu 2024. pobedom nad Izraelom sa 2-1

Izrael je u subotu izgubio 2-1 od Rumunije u emotivno nabijenoj kvalifikacionoj utakmici za Evropsko prvenstvo čiji je domaćin bio u Mađarskoj zbog rata sa Hamasom.

Rumunija, koja je propustila izdanje 2020. iako je bila jedan od domaćina, pobedom se kvalifikovala za Evropsko prvenstvo 2024. Izrael je osiguran mesto u plej-of zahvaljujući rekordu u Ligi nacija.

Utakmica Grupe I bila je poslednja od dve „domaće“ utakmice za Izrael u Felčutu, mađarskom selu od oko 1.900 ljudi.

Utakmice su premeštene u Mađarsku nakon što su svi mečevi otkazani u Izraelu posle napada Hamasa 7. oktobra. Izrael je u sredu u prvoj utakmici u Mađarskoj izjednačio sa Švajcarskom 1-1.

Dok su pristalice izraelskog tima stizale na stadion u subotu, mnogi su uzvikivali slogane i prebacivali izraelske zastave preko ramena. Neki su organizovali demonstracije za taoce koje Hamas još uvek drži, podižući transparente na kojima je pisalo: „Muškarci, žene, deca ubijeni“ i uzvikujući „Vratite ih kući“.

Rat je pokrenuo Hamasov napad na jugu Izraela, u kojem su militanti ubili oko 1.200 ljudi, uglavnom civila, i oteli oko 240 muškaraca, žena i dece. Više od 11.500 Palestinaca je ubijeno, prema palestinskim zdravstvenim vlastima.

Dannel Morag, 19, rekao je da je došao u Mađarsku iz svog rodnog grada Ašdoda, 15 milja (oko 25 kilometara) severno od Gaze, samo da vidi meč. Uskoro će se pridružiti izraelskim odbrambenim snagama i želeo je da pokaže podršku i timu i svojoj zemlji.

Juval Nakibli, 25-godišnjakinja iz Izraela, rekla je da smatra da je važno podržati izraelski tim, dodajući „Možemo pokazati šta je zaista važno, a to je da sve taoce vratimo kući odmah i završimo taj užasni rat“.

Serija plavih medvedića sa očima prekrivenim crnim zavojima postavljena je na neka od sedišta u Pančo Areni.

Eran Zahavi je doveo Izrael u prednost udarcem glavom u dva minuta. Gosti su se skupili golovima Džordža Puškaša u 10. i Janisa Hagija u 63. Rumun Valentin Mihaila isključen je u 85. zbog klizanja protiv Izraelca Dora Turgemana.

Izraelu je bila potrebna pobeda da bi održao u životu svoje šanse da se automatski kvalifikuje za turnir sledeće godine u Nemačkoj.

Izrael je ostao treći sa 12 bodova iz devet mečeva, pet bodova zaostatka za drugoplasiranom Švajcarskom i sedam iza lidera Rumunije.