Britanski milijarder Džim Ratcliffe završio kupovinu 25% udela u Mančester junajtedu

Britanski milijarder Džim Ratcliffe završio kupovinu 25% udela u Mančester junajtedu

Britanski milijarder Džim Ratcliffe uspešno je završio kupovinu 25% udela u Mančester junajtedu, saopštio je klub u utorak.

Dogovor je dobio odobrenje od strane Engleske fudbalske asocijacije, dok je Premijer liga odobrila Ratclifu preuzimanje manjinskog udela u skladu sa svojim pravilima o vlasništvu i upravljanju fudbalskim klubovima.

Ratcliffe, 71-godišnji vlasnik petrohemijskog giganta INEOS, platio je 1,3 milijarde dolara za 25% udela u klubu i dodatno će uložiti 300 miliona dolara za „buduća ulaganja u Old Traford“, kako je saopštio Mančester junajted.

Ovaj posao je usledio nakon što je porodica Glejzer, vlasnici kluba, stavila klub na prodaju 2022. godine, a Ratcliffe je pristao na kupovinu udela u decembru iste godine.

„Postati suvlasnik Mančester junajteda je velika čast i odgovornost“, izjavio je Ratcliffe. „Ovo označava kraj transakcije, ali samo početak našeg puta ka vraćanju Mančester junajteda na vrh engleskog, evropskog i svetskog fudbala, uz objekte svetskog kvaliteta za naše navijače. Rad na postizanju ovih ciljeva ubrzaće se od danas.“

Glejzersi, takođe vlasnici Tampa Bej Bukanirsa, konačno su se odlučili za prodaju manjinskog udela u 20-strukom šampionu Engleske, nakon što su razmatrali ponude i katarskog bankara Šeika Jasima bin Hamada Al Tanija.