Peking izabran za domaćina svetskog prvenstva u atletici 2027

Peking izabran za domaćina svetskog prvenstva u atletici 2027

Svetsko prvenstvo u atletici 2027. dodeljeno je Pekingu.

Svetski atletski savet doneo je u sredu odluku da vrati miting u Kinu nakon što je ta zemlja bila domaćin takmičenja 2015. Odluka je usledila nakon što je italijanska atletska federacija objavila ranije tog dana da je povukla svoju kandidaturu za Svetsko prvenstvo 2027. u Rimu nakon što je vlada odbila da garantuje 92 miliona dolara potrebnih za održavanje događaja.

Kina je takođe domaćin svetskog prvenstva u dvorani sledeće godine u Nanđingu. Zemlja je bila domaćin Letnjih olimpijskih igara 2008. i Zimskih igara 2022. u Pekingu.

„Ovo predstavlja ogromnu priliku da povećamo naš sport i bazu navijača na jednom od najvećih komercijalnih tržišta na svetu“, rekao je predsednik Svetske atletike Sebastijan Kou u saopštenju.

Svetsko prvenstvo 2025. biće održano u Tokiju. Prošlog leta, veliki događaj na stazi održan je u Budimpešti, u Mađarskoj, a leto ranije u Judžinu, Oregon.

„Sa najavom Kine kao našeg sledećeg domaćina“, rekao je Ko, „naša četiri poslednja svetska prvenstva u atletici su sada dodeljena četiri najveće svetske ekonomije; SAD (Oregon), EU (Budimpešta), Japan (Tokio) i Kina (Peking).“