Olimpijska baklja prenoćiće na drevnom Akropolju pre nego što stigne u Pariz 2024

Olimpijska baklja prenoćiće na drevnom Akropolju pre nego što stigne u Pariz 2024

Uoči predaje organizatorima Pariza 2024, plamen koji će obasjavati Olimpijadu prenoćiće na istorijskom Akropolju u Atini. Tokom ceremonije koja se održala u petak, nosilac baklje je zapalio plamen ispred drevnog hrama Partenona, što je predstavljalo jedinstven trenutak na ovoj svetskoj kulturnoj baštini.

Plamen će ostati na Akropolju do subote ujutro, nakon čega će krenuti put Delfa, zatim ka gradu Volosu u centralnoj Grčkoj. Putovanje plamena je deo ceremonije koja se odvija od njegovog paljenja u Olimpiji, a baklju prenose različiti nosioci tokom putovanja kroz Grčku.

Nakon što prođe kroz niz grčkih gradova, plamen će biti predat francuskim zvaničnicima na renoviranom drevnom stadionu u Olimpiji, gde su održane prve moderne Olimpijske igre 1896. godine. Potom će se ukrca na francuski jedrenjak „Belem“, koji će ga preneti do južnog francuskog grada Marselja, gde se očekuje da stigne 8. maja.

Plamen će dalje putovati kroz Francusku kako bi bio spreman za ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara 2024. godine u Parizu, koja se očekuje da će biti spektakularan događaj obeležen duhom sportskog takmičenja i kulturne raznolikosti.