Mercedes razmatra ukidanje klijenta motora F1

Mercedes razmatra ukidanje klijenta motora F1

Direktor Mercedesovog tima Toto Volf rekao je da su nova pravila potrošnje dovela jednog od tri kupca Formule 1 u opasnost da bude odbačen, jer nemački proizvođač više ne zarađuje „značajne iznose“ od proizvodnje motora za svoje rivale.

„Nažalost, posao lizinga motora nije ubedljiv i interesantan jer je [upravno telo] FIA postavila određeno ograničenje koje možete da naplatite svojim kupcima, kako biste zaštitili manje timove“, rekao je Volf i dodao da je Mercedes Sam tim je činio najveći deo svog profita, koji je prošle godine iznosio nešto manje od 14 miliona funti.

Mercedes snabdeva rivale Meklaren, Aston Martin i Vilijams motorima koje je dizajnirala njegova jedinica visokih performansi u Briksvortu u Velikoj Britaniji. Svi timovi su bili podložni sve restriktivnijim ograničenjima troškova u poslednje dve sezone, pošto vlasnik F1 Liberti medija nastoji da smanji finansijski jaz između najuspešnijih i najmanje uspešnih odeća.

Nakon što je osvojio osam konstruktorskih šampionata zaredom, Mercedes se ove sezone mučio sa svojim automobilom, izgubivši tempo od lidera Red Bula i Ferarija. Njegovi klijenti su se takođe suočili sa poteškoćama da prestignu svoje najbliže rivale u sredini čopora tokom nekih ranih trka.

Volf je rekao da je proizvodnja po dva motora za tri druga tima teret za Mercedes, čiji su inženjeri bili zaokupljeni razvojem nadogradnje automobila za njegove vozače Luisa Hamiltona i Džordža Rasela.

„Radije bih imao šest [automobila za klijente], pomerio razvoj dalje niz liniju i onda napravio dva motora manje, jer morate da proizvedete dva manje plus dva rezervna za svaki tim“, rekao je on.

„U idealnom svetu, možda bih video nas plus dva [kupca], tako da zapravo malo smanjite veličinu“, dodao je on, ali nije precizirao kog klijenta će Mercedes verovatno odustati. Veza između Mercedesa i Meklarena je najstarija od ova tri, koja datira decenijama unazad, iako sa šestogodišnjim razmakom.

Volfovi komentari dolaze kada su nemački rivali Mercedesa Porše i Audi – obe filijale VV – spremne da uđu u Formulu 1, na vreme za promene pravila 2026. koje bi povećale količinu proizvodnje električne energije u automobilima.

Jedan od brendova u vlasništvu VV-a mogao bi da se udruži sa Meklarenom, lišivši Mercedes klijenta na lizing, kažu ljudi upoznati sa planovima.

Govoreći pre nego što je Mercedes pokazao bolji rezultat na stazi u Barseloni prošle nedelje, Volf je takođe umanjio sposobnost Mercedesa da se takmiči za još jedan konstruktorski šampionat ove godine. „Samo treba da se vratimo i konsolidujemo treće mesto, a zatim samo polako puzimo nazad“, rekao je on.

Dok je Mercedes morao da se bori sa problemom „odbijanja“ na svojim automobilima, rivali Red Bul i Ferari su „nastavili da razvijaju svoje automobile bez ikakvog ovakvog efekta“, rekao je Volf, i verovatno će ostati dalje ispred.