Maroko je konačno uspeo u šestom pokušaju da bude domaćin Svetskog prvenstva

Maroko je konačno uspeo u šestom pokušaju da bude domaćin Svetskog prvenstva

Nakon pet neuspelih pokušaja da postane domaćin Svetskog prvenstva, najava od srede da će Maroko podeliti počasti sa Španijom i Portugalom 2030. podići će raspoloženje u toj severnoafričkoj zemlji mesec dana nakon razornog zemljotresa u kojem je poginulo skoro 3.000 ljudi, preneo je Rojters.

Svetsko prvenstvo bi takođe moglo da pruži podsticaj marokanskoj ekonomiji, koja je već bila pod sve većim pritiskom zbog teške suše i visoke stope inflacije, navodi se u izveštaju Svetske banke.

FIFA je, u iznenađujućoj najavi godinu dana ranije nego što je planirano, rekla da će Maroko, Portugal i Španija — jedina predložena ponuda — biti domaćini turnira 2030. godine, ali je dodala da će Urugvaj, Argentina i Paragvaj biti domaćini meča povodom obeležavanja stogodišnjice turnira .

Posmatrači su rekli da je lakoća putovanja između Maroka i dve iberijske zemlje bila važna u kandidaturi.

„Geografska blizina između njih doprinela je odluci da se zajednički organizuju, a u poslednje vreme zajedničko organizovanje je postalo uobičajeno i to ukazuje da nas fudbal više okuplja nego što nas deli“, rekao je Muhamed Suhail, analitičar BeIN Sportsa.

Maroko je izgubio ponude da bude jedini domaćin 1994, 1998. i 2006. Odluka FIFA da ograniči ponude na Afriku za finale 2010. podigla je nade Maroka, ali je na kraju Južna Afrika postala prva zemlja na kontinentu koja je bila domaćin Svetskog prvenstva.

Maroko je pokušao ponovo za 2026, ali je turnir dodeljen zajedničkoj ponudi Sjedinjenih Država, Kanade i Meksika.

Udruživanje snaga sa Španijom i Portugalom povećaće njihove šanse da budu domaćini turnira, pored podrške Saudijske Arabije koja je odlučila da se fokusira na ponudu 2034. umesto 2030. godine.

Maroko je takođe uspešno bio domaćin ženskog afričkog kupa nacija prošle godine, a njegov tim je stigao do finala gde su izgubili od Južne Afrike sa 2-1.

Prošlogodišnji nastup Maroka na Svetskom prvenstvu u Kataru, kada su postali prva afrička ekipa koja je stigla do polufinala, takođe im neće naškoditi.

Na putu do četvrtog mesta, Maroko je u 16 ​​finala pobedio Španiju sa penala, a zatim u četvrtfinalu pobedio Portugal sa 1-0.

„Postoji fudbalsko takmičenje između tri tima i umesto borbe za plasman u grupnu fazu, biće zajednički napor da turnir bude uspešan; od takmičenja do ljubavi i saradnje“, rekao je Suhail.

Dodatno izveštavanje Mohameda Msijeha u Rabatu, urednik Kler Falon

Naši standardi: principi poverenja Thomson Reuters.