Man Siti na pragu evropskog krunisanja, ali Inter predstavlja pretnju

Man Siti na pragu evropskog krunisanja, ali Inter predstavlja pretnju

Dominacija Mančester sitija engleskim fudbalskim pejzažom je neosporna nakon još jedne sezone skupljanja srebra pod vođstvom Pepa Gvardiole, ali protiv milanskog Intera u subotnjem finalu Lige šampiona oni konačno mogu da postanu kraljevi kontinenta, piše Rojters.

Gvardiola je uručio 11. trofej za sedam godina vlasniku Šeiku Mansuru kada je Siti pobedio Mančester junajted i osvojio FA kup prošlog vikenda, nakon što je nekoliko nedelja ranije osvojio petu titulu u Premijer ligi u šest sezona.

Sada samo Inter stoji na putu trostrukog troška koji bi odgovarao još uvek jedinstvenom podvigu Mančester junajteda iz 1999. godine.

Ugledanje na to bi uveliko doprinelo odagnanju svakog dugotrajnog osećaja inferiornosti koji je postao deo Sitijevog DNK kada su posrnuli iz vrha i kada su njihovi slavni susedi bili svepobednički.

Što je još važnije, vlasnici Sitija iz Abu Dabija konačno bi se dočepali evropskog trofeja za koji su osmišljena njihova ogromna finansijska ulaganja u klub od 2008. godine.

Siti se približio 2021. kada su pogrešili u finalu protiv Čelsija u Portu – poraz koji još uvek proganja Gvardiolu koji želi da osvoji trofej po treći put, jer je odveo Barselonu sve do 2009. i 2011. godine.

Ovoga puta je malo verovatno da će Gvardiola želeti da se bori protiv ekipe Intera za koju bi malo ko pomislio da će prvi put doći do finala otkako je pobedio Bajern Minhen sa 2-0 2010. godine.

Siti će startovati kao izraziti favoriti, u to nema sumnje. Nadigrali su evropsku aristokratiju Bajern Minhen i Real Madrid na putu do finala i imaju igrače koji će u subotu zagrejati klupu na istanbulskom Olimpijskom stadionu Ataturk koji će ušetati u prvi tim Intera, ali i većinu timova u Evropi.

Sa Norvežaninom Erlingom Halandom, strelcem 52 gola u svim takmičenjima, koji vodi njihov napad, Kevinom De Brujneom koji diriguje orkestrom, vodootpornom odbranom i inspirativnim kapitenom Ilkajem Gundoganom koji možda igra svoju poslednju utakmicu, zadatak pred Interom je zastrašujući.

Ali Gvardiola postoji dovoljno dugo da zna da preduzimanje poslednjeg koraka nije formalnost.

Iskreno, finale protiv italijanskog tima nije uvek najbolji poklon, rekao je on.

Simone Inzagi Inter je završio treći u Seriji A, sa ogromnih 18 bodova zaostatka za šampionom Napolijem.

Ali oznaku autsajdera biće ona koju će oni rado nositi, kao što su to učinili 2010. godine kada je ekipa Žozea Murinja napravila zasedu Bajernu sa sjajnim kontranapadom.

Inter je primio samo tri gola tokom šest mečeva u ovogodišnjoj nokaut fazi Lige šampiona, pobedivši Porto, Benfiku i Milan i plasiravši se u finale.

U Alessandru Bastoniju, bivšem igraču Mančester junajteda Mateu Darmijanu i Frančesku Ačerbiju, Inter poseduje defanzivni trio upućen u najbolje italijanske metode i koji će uživati u izazovu pokušaja da zaustave Sitijeve šaljivdžije.

„Biti bivši igrač Junajteda je verovatno dodatna motivacija. Biće dobro igrati protiv njih. Biće to kao derbi za mene“, rekao je Darmijan. Neće biti lako. Oni su najbolji tim na svetu, ali mi imamo sposobnost da ih pobedimo.“

Vezista Henrih Mkhitarian je još jedan bivši igrač Manchester Uniteda kome neće biti potrebna dodatna motivacija. Edin Džeko neće trebati predstavljati navijače Sitija, dok Lautaro Martinez predstavlja značajnu prijetnju.

Inzagi kaže da je Interovo trčanje bio „san“, ali oni nisu stigli u glavni grad Turske da nadoknade brojke i ako igrači Sitija žele da ostvare sportsku besmrtnost, moraće da je zasluže.