Liverpul kaže da je VAR greška narušila sportski integritet

Liverpul kaže da je VAR greška narušila sportski integritet

Liverpul je saopštio da je greška video pomoćnog sudije (VAR) koja je dovela do poništavanja pogotka Luisa Dijaza u subotnjem porazu od Totenhem Hotspura od 2-1 narušila sportski integritet.

Devetorka Liverpula je izgubila nakon što je Joel Matip postigao autogol u nadoknadi vremena, ali je trebalo da povedu u prvom poluvremenu preko Dijaza čiji gol je isključen zbog ofsajda, piše Rojters.

VAR nije uspeo da poništi pogrešnu odluku da se poništi pogodak što je dovelo do toga da je sudijsko telo PGMOL izdalo saopštenje u kome se okrivljuje „značajna ljudska greška“ u utakmici Premijer lige.

„Jasno je da pravila igre nisu pravilno primenjena, što je narušilo sportski integritet“, naveo je Liverpul u saopštenju u nedelju.

„Zbog toga je nezadovoljavajuće što nije dato dovoljno vremena da se donese ispravna odluka i što nije bilo naknadne intervencije.

PGMOL je rekao da je poništavanje gola Dijaza „jasna i očigledna činjenična greška i da je trebalo da rezultira da gol bude dodeljen VAR intervencijom“.

PGMOL je dodao da će izvršiti potpunu reviziju okolnosti koje su dovele do greške.

Liverpulova izjava je dodala: „Da su takvi propusti već kategorisani kao „značajna ljudska greška“ takođe je neprihvatljiva. Bilo koji i svi ishodi treba da se utvrde samo pregledom i uz punu transparentnost.

„Ovo je od vitalnog značaja za pouzdanost budućeg donošenja odluka jer se odnosi na sve klubove u kojima se učenje koristi za poboljšanje procesa kako bi se osiguralo da se ovakva situacija više ne bi ponovila.

Liverpul je rekao da je klub prepoznao pritisak na sudije, ali da je primena VAR tehnologije „trebalo da ih ublaži, a ne da ih pogorša“, dodajući da će istražiti opcije koje su dostupne za rešavanje.

Zvaničnik VAR-a Daren Ingland i njegov pomoćnik Den Kuk zamenjeni su za sledeće mečeve na Notingem Forest-Brentfordu u nedelju, odnosno na utakmici Fulama i Čelsija u ponedeljak.