Juventus prijavio gubitak od 123,7 miliona evra za prošlu sezonu

Juventus prijavio gubitak od 123,7 miliona evra za prošlu sezonu

Juventus, jedan od najpoznatijih fudbalskih klubova u Italiji, objavio je u petak značajne finansijske gubitke od 123,7 miliona evra (131 milion dolara) za prošlu sezonu. Ovaj iznos predstavlja značajno smanjenje u odnosu na prethodnu godinu, kada je klub zabeležio rekordan gubitak od 239,3 miliona evra (253 miliona dolara).

Finansijska situacija Juventusa je postala predmet pravnog postupka u Torinu zbog optužbi za navodno lažno računovodstvo. Ova istraga dovela je do odluke UEFA-e da isključi Juventus iz trećeligaške Lige konferencija Evrope za tekuću sezonu, što je veliki udarac za klub.

Klub je izdao saopštenje u kojem navodi da su njihovi finansijski gubici „delimično posledica negativnih efekata vezanih za prihode i troškove u vezi sa ishodima italijanskih i međunarodnih sportskih postupaka.“ Ovaj komentar sugeriše da su pravni problemi i izazovi sa UEFA-om doprineli ovim gubicima.

Zbog nesigurne finansijske situacije, Juventus je ove sezone bio ograničen u svojim transferima, potpisavši samo jednog novog igrača, krilnog igrača Sjedinjenih Država Tima Vea iz Lila za 10,3 miliona evra (10,9 miliona dolara), uz moguće bonuse do 2,1 milion evra.

Osim toga, klub će se suočiti sa smanjenjem budžeta za ovu sezonu zbog izostanka prihoda od nagrada, s obzirom da Juventus ne učestvuje ni u jednom evropskom takmičenju. Ovo će predstavljati dodatni izazov za klub u nastojanjima da se oporavi finansijski i ponovno uspostavi stabilnost.