Izlazak Barselone iz Lige šampiona šalje Atletiko Madrid na Svetsko klupsko prvenstvo 2025. u SAD

Izlazak Barselone iz Lige šampiona šalje Atletiko Madrid na Svetsko klupsko prvenstvo 2025. u SAD

Izlazak Barselone iz Lige šampiona u utorak poslao je Atletiko Madrid na inauguraciono Svetsko klupsko prvenstvo sa 32 tima u Sjedinjenim Državama sledeće godine.

Evropa će na unosnom turniru koji traje mesec dana imati 12 timova — osvajači titule Lige šampiona u četiri sezone kroz ovu plus visokorangirani timovi na osnovu ukupnih rezultata u takmičenju u ovom periodu.

Barselona je u utorak počela da igra zaostaje za Atletikom na rang-listi i tako se drugi put plasirala na Svetsko klupsko prvenstvo od Španije, a izgubila je od Pari Sen Žermena sa 4-1 u domaćem meču četvrtfinala. Barselona je eliminisana rezultatom 6-4 ukupnim rezultatom.

Atletiko je takođe eliminisan iz Lige šampiona izgubivši od Borusije Dortmund rezultatom 4-2 i ukupnim rezultatom 5-4, ali njegovo mesto na Svetskom klupskom prvenstvu je sigurno.

Atletiko je 22. tim koji se kvalifikovao za inauguraciono izdanje Svetskog klupskog prvenstva sa 32 tima koje će se igrati u gradovima širom SAD od 15. juna do 13. jula sledeće godine. Prošireni format će se igrati svake četiri godine umesto svake godine.

FIFA očekuje da će isplatiti desetine miliona dolara nagrade svakom timu na turniru koji će biti bez evropskih sila poput Barselone, Mančester junajteda, Liverpula i Milana. Takođe će nedostajati sadašnji klub Lionela Mesija Inter Majami i Al Nasr Kristijana Ronalda.

U postavi iz Evrope su prethodna tri pobednika Lige šampiona — Čelsi, Real Madrid i Mančester siti — plus visoko rangirani Bajern Minhen, PSŽ, Inter Milano, Porto, Dortmund, Benfika, Juventus i sada Atletiko.

Poslednji ulazak u Evropu biće ili Arsenal, ako osvoji ovo izdanje Lige šampiona, ili Salcburg.

Austrijski šampion bi mogao da uđe uprkos tome što je rangiran ispod Liverpula, Barselone i Milana, jer su zemlje ograničene FIFA na dva unosa osim ako nemaju više od dva kontinentalna šampiona.

Tri brazilska tima — Flamengo, Palmeiras i Fluminense — kvalifikovala su se za pobednike Kopa Libertadores od 2021. godine. Argentinski poznati rivali River Plejt i Boka Juniors verovatno će se kvalifikovati kao visokorangirani timovi u kvoti Južne Amerike od šest prijavljenih.

Sijetl Saundersu i meksičkim timovima Leonu i Montereju pridružiće se još jedan tim iz regiona KONKAKAF. Finale Kupa šampiona je 2. juna. Još jedan američki tim bi trebalo da se kvalifikuje kao deo tradicije Svetskog klupskog prvenstva i uključuje šampiona zemlje domaćina.

U Aziji su Al Hilal iz Saudijske Arabije i japanski Urava Red Diamonds iz Japana. Al Ahli iz Egipta i Vidad Casablanca iz Maroka su se kvalifikovali iz Afrike, a grad Okland Novi Zeland predstavljaće Okeaniju.