Hokejaški veteran negira da je potpisao za Spartak

Hokejaški veteran negira da je potpisao za Spartak

Ruski hokejaški tim Spartak iz Moskve saopštio je da je spreman za pravnu bitku sa letonskom zvezdom Miksom Indrasisom nakon što je on tvrdio da nije potpisao za tim, uprkos izveštajima koji govore suprotno.

Spartak je krajem juna saopštio da je potpisao jednogodišnji ugovor sa Indrasisom, koji je proteklu deceniju predstavljao reprezentaciju Letonije.

Vest je izazvala negodovanje u Indrasisovoj domovini, gde je državni parlament još u aprilu proglasio da će bilo kojim letonskim sportistima koji nastupaju za ruske timove biti zabranjeno da predstavljaju svoju zemlju.

Međutim, na društvenim mrežama u utorak, 31-godišnji Indrasis je negirao da je sklopio ugovor sa Spartakom.

„Informacije koje je objavio Spartak Moskva o mom ulasku u ovaj klub nisu tačne, nemam važeći ugovor sa ovim klubom! napisao je veteran krilo.

„Sasvim suprotno – imam ugovor sa drugim timom. Spartak je nezadovoljan mojim odbijanjem da igram u Rusiji, tako da je njihovo ponašanje! dodao je Indrasis.

Igrač je rekao da „osuđuje“ rusku vojnu kampanju u Ukrajini.

„Ja sam letonski patriota i moj stav prema mojoj zemlji je uvek bio izražen u [sportskoj areni], noseći dres na devet uzastopnih svetskih prvenstava!“ rekao je Indrasis, takođe se osvrnuvši na reakciju društvenih medija sa kojom se suočio poslednjih dana.

Spartak je odgovorio na Indrasisove tvrdnje insistirajući da sa njim imaju važeći ugovor, sugerišući da će to pitanje rešiti advokati.

„Ugovor između Spartaka i napadača letonske reprezentacije Miksa Indrasisa potpisan je u skladu sa propisima i registrovan u Centralnom informativnom birou KHL [Kontinentalne hokejaške lige]“, navodi se u saopštenju tima.

„Svi KHL ugovori su priznati od Međunarodne federacije hokeja na ledu (IIHF) i moraju se izvršiti. Pitanje aktuelnog ugovora između Spartaka i Miksa Indrasisa rešavaće se u pravnom, a ne u javnom prostoru.

„Ako igrač odluči da ne ispuni uslove ugovora, mora da plati odštetu klubu u skladu sa propisima KHL-a“, dodaje se.

Indrasis je ranije igrao za ruske timove Dinamo Moskva, Vitjaz i Admiral Vladivostok. Kraj prošle sezone proveo je u EHC Bilu u Švajcarskoj nacionalnoj ligi.

Letonija nije jedina zemlja koja pokušava da odvrati svoje hokejaške zvezde da igraju za ruske timove.

Švedske i finske hokejaške vlasti rekle su da neće razmatrati igrače za selekciju reprezentacije ako odluče da potpišu nove ugovore sa klubovima u Rusiji.

Taj stav bi mogao da utiče na švedskog defanzivca Robina Presa, koji je nedavno produžio ugovor sa Severstal Čerepovcem u KHL-u.

KHL će takođe izgubiti timove iz Finske i Letonije sledeće sezone, nakon što su se helsinški Jokerit i Dinamo Riga povukli iz ruske lige zbog sukoba u Ukrajini.

Na diplomatskom nivou, finski predsednik Sauli Niinisto nedavno je rekao medijima u Italiji da više neće razmišljati o igranju hokeja sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, s obzirom da su oni prethodno zajedno izašli na led 2012. godine.