FIFA i Saudijska Arabija pokreću novu seriju međunarodnih prijateljskih utakmica

FIFA i Saudijska Arabija pokreću novu seriju međunarodnih prijateljskih utakmica

FIFA se udružila sa Saudijskom Arabijom kako bi pokrenula novu seriju međunarodnih prijateljskih utakmica za muškarce, sa ciljem da pomogne timovima nižeg ranga da se bolje pripreme za buduća Svetska prvenstva.

U najavi koja je stigla u ponedeljak, otkriveno je da će 20 timova učestvovati u prvim utakmicama FIFA serije sledećeg meseca. Među tim timovima su Alžir, Bolivija, Bugarska i Južna Afrika, od kojih su samo četiri ikada bile kvalifikovane za Svetsko prvenstvo.

Iako neće igrati, Saudijska Arabija će biti domaćin dva od četiri tima koji će se nadmetati od 18. do 26. marta. Ovo je najnovija saradnja kraljevstva sa FIFA-om nakon nedavnog organizovanja Svetskog klupskog prvenstva u decembru. Saudijska Arabija, koja je domaćin Svetskog prvenstva 2034, biće potvrđena ove godine kao jedini kandidat na glasanju federacija članica FIFA.

FIFA serija ima za cilj da ubrza napredak nacionalnih timova koji retko igraju van svog kontinenta. Nekima će putne troškove platiti FIFA. Planira se da naredna FIFA serija u martu 2026. uključi više od 20 timova, uključujući timove višeg ranga.

Ovaj potez predstavlja korak ka diversifikaciji dominacije evropskih i južnoameričkih timova na Svetskim prvenstvima, pružajući više šansi timovima iz drugih regiona da se takmiče na globalnom nivou.