FIA objavila izveštaj Abu Dabija: „Ljudska greška“ faktor u kontroverzi oko titule Maksa Verstapena i Luisa Hamiltona

FIA objavila izveštaj Abu Dabija: „Ljudska greška“ faktor u kontroverzi oko titule Maksa Verstapena i Luisa Hamiltona

FIA je objavila svoj puni izveštaj o prošlogodišnjem finalu VN Abu Dabija, nekoliko sati pre kvalifikacija za VN Bahreina koja otvara sezonu 2022.; Izveštaj otkriva da je „ljudska greška“ bila faktor kontroverze i da je Majkl Masi prekršio pravila, ali ima i olakšavajuće reči za direktora trke.

FIA je potvrdila da je „ljudska greška“ bila faktor u kontroverzi oko titule na VN Abu Dabija 2021, ali kažu da je direktor trke Majkl Masi postupio u „dobroj veri“ i da su rezultati trke i šampionata „važeći“.

Posle višemesečnog čekanja usred istrage, upravno telo Formule 1 objavilo je svoj puni izveštaj o dramatičnim događajima koji su doveli do toga da je Maks Verstapen oteo titulu Luisu Hamiltonu prošlog decembra u subotu, nekoliko sati pre kvalifikacija za VN Bahreina 2022. godine.

U izveštaju, FIA priznaje da je Masi, koji je od tada zamenjen na mestu direktora trke, prekršio propise F1 svojim rukovanjem pokojnim Safeti Car-om i što je dozvolio jedan poslednji trkački krug između Verstapena i Hamiltona.

FIA kaže da je direktor trke „pozvao sigurnosni automobil nazad u boks, a da nije prošao dodatni krug kako to zahtevaju Sportski propisi Formule 1 (član 48.12)“.

U izveštaju se takođe pominje činjenica da je samo pet automobila moglo da se odlepi ispod sigurnosnog automobila, a ne svi nezakrivljeni automobili prema propisima.

„Proces identifikacije automobila koji su se preklopili do sada je bio ručni i ljudska greška je dovela do činjenice da nije bilo dozvoljeno svim automobilima da se sami odmotaju.

Kažu da su kao odgovor razvili softver koji će „automatizovati komunikaciju liste automobila koji se moraju sami rasklopiti“.

Ali oni takođe brane Masija, navodeći: „Izveštaj je utvrdio da je direktor trke delovao u dobroj veri i prema svom najboljem saznanju s obzirom na teške okolnosti, posebno priznajući značajna vremenska ograničenja za donošenje odluka i ogroman pritisak koji je primenjen po timovima.

„Rezultati Velike nagrade Abu Dabija 2021. i FIA Svetskog prvenstva Formule jedan su validni, konačni i ne mogu se sada menjati.