Najveći svetski pakt o slobodnoj trgovini stupa na snagu

Najveći svetski pakt o slobodnoj trgovini stupa na snagu

RCEP pokriva skoro trećinu globalne populacije i privrede.

Ministarstvo za međunarodnu trgovinu i industriju Malezije saopštilo je u petak da je Regionalno sveobuhvatno ekonomsko partnerstvo (RCEP) stupilo na snagu u zemlji. Procenjuje se da sporazum o slobodnoj trgovini obuhvata oko 30% svetske populacije i njegovog globalnog BDP-a.

Prema ministarstvu, očekuje se da će Malezija biti najveći korisnik sporazuma o slobodnoj trgovini koji podržava Kina među zemljama jugoistočne Azije u smislu povećanja izvoza, sa projektovanim povećanjem od 200 miliona dolara.

„Za zemlju poput naše koja ima oko 32 miliona stanovnika, moramo da gledamo [napolje] u smislu veličine tržišta i pristupa tržištu“, A.T. Kumararajah iz Federacije malezijskih poslovnih udruženja rekao je za China Global Television Netvork. „RCEP zaista stavlja veličinu našeg tržišta na više od oko dve i po milijarde ljudi.

Trgovinski sporazum 15 zemalja potpisan je u novembru 2020. nakon skoro osam teških godina pregovora. To je najveći svetski sporazum o slobodnoj trgovini i uključuje 10 članica Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN), plus Kinu, Japan, Južnu Koreju, Australiju i Novi Zeland.

Prvi put predložen 2011. godine, RCEP će u roku od 20 godina eliminisati čak 90% uvoznih carina između svojih potpisnika. Takođe će uspostaviti zajednička pravila za e-trgovinu, trgovinu i intelektualnu svojinu.