FIA: Istraga zbog navodnog nacističkog pozdrava

FIA: Istraga zbog navodnog nacističkog pozdrava

FIA je pokrenula istragu o ponašanju ruskog kartera Artema Severjuhina, koji je optužen da je pokazao nacistički pozdrav tokom ceremonije dodele podijuma u ​​Portugalu prošlog vikenda.

Mladić, koji se takmiči pod italijanskom licencom zbog zabrane da se takmiče sportisti njegove zemlje, trijumfovao je u finalu prve runde FIA Evropskog prvenstva u kartingu u Portimau u Portugalu.

Međutim, tokom ceremonije dodele na podijumu, kada je svirala italijanska himna, Severjuhin je kucnuo po srcu i izgledalo je kao nacistički pozdrav dok se smejao posmatračima.

Video incidenta kruži društvenim mrežama i, u pozadini ruske invazije na Ukrajinu, izazvao je široke kritike.

U ponedeljak popodne, FIA je saopštila da će se uključiti pošto je objavila da je pokrenuta zvanična istraga.

U saopštenju objavljenom na Tviteru, FIA je rekla: „Međunarodna automobilska federacija potvrđuje da je odmah pokrenula istragu o neprihvatljivom ponašanju gospodina Artema Severjuhina koje se dogodilo tokom ceremonije podijuma za kategoriju OK u 1. kolu takmičenja. 2022 FIA Evropsko prvenstvo u kartingu na Kartodromo Internasional do Algarve u Portugalu.

„FIA će uskoro saopštiti dalje korake koji će biti preduzeti u ovom slučaju.

Sam Severjuhin je, međutim, negirao da je dao nacistički pozdrav i umesto toga rekao da je jednostavno slavio sa svojim prijateljima i porodicom, koji su stajali naspram podijuma.

„Želeo bih da se obratim svima o jučerašnjoj situaciji na podijumu“, rekao je portparol Ruske automobilske federacije. „Pobedio sam u kolu Evropskog prvenstva i bio sam veoma srećan.

„Ja sam iz Rusije. Zahvalio sam se timu i rođacima iz Rusije. Neko je video loš gest u mojim postupcima, ali nije. Samo sam im se zahvalio. Ja sam Rus, ja sam iz Rusije i stojim uz svoju zemlju. „

Severjuhinov karting tim, Vord Rejsing, preduzeo je hitne mere kao odgovor na njegove postupke i planira da raskine njegov ugovor.

U izjavi objavljenoj na Instagramu jasno je stavljeno do znanja da je ogorčeno onim što je mladić uradio.

U njemu je pisalo: „Vard Racing… najoštrije osuđuje lične postupke pilota Artema Severjuhina tokom ceremonije dodele nagrada 10. aprila 2022. godine, jer ih smatra manifestacijom nesportskog ponašanja, neprihvatljivim kršenjem etičkih i moralnih pravila. sportski kodeks.

„Vord Rejsing je ovom izjavom izneo svoje mišljenje, kao i mišljenje svih sportista i osoblja Vard Racing tima.

„Na osnovu ovih razmatranja, Vard Racing ne vidi mogućnost za nastavak saradnje sa Artemom Severjuhinom i nastaviće sa raskidom njegovog trkačkog ugovora.

Ruski automobilski savez saopštio je da takođe istražuje slučaj, jer želi da ispita detalje onoga što se dogodilo.

„Ruski automobilski savez razjašnjava okolnosti incidenta i čina sportiste, a takođe analizira komentare strana u vezi sa ovim“, navodi se u saopštenju.

„Ruska automobilska federacija obaveštava da je Artem Severjuhin pušten iz RAF-a i da se takmičio na Evropskom prvenstvu po italijanskoj licenci, zbog čega Artem ima italijansku zastavu na protokolu i italijansku himnu na podijumu.

„Takođe saopštavamo da smatramo neprihvatljivom bilo kakvu, čak i slučajnu manifestaciju fašizma i nacizma u ruskom motosportu i među ruskim sportistima.

Severjuhin nije prvi ruski sportista koji je izazvao polemiku na nekom sportskom događaju od početka rata sa Ukrajinom.

Prošlog meseca, atletičar Ivan Kuliak nosio je logo „Z“, koji je postao simbol ratnih napora Rusije, tokom ceremonije dodele medalja na Svetskom kupu u gimnastici u Dohi.

Njegove radnje su predmet istrage Međunarodne gimnastičke federacije i mogao bi da se suoči sa zabranom takmičenja.