Brazilski fudbalski klubovi protestuju zbog nedokazanih tvrdnji o nameštanju utakmica

Brazilski fudbalski klubovi protestuju zbog nedokazanih tvrdnji o nameštanju utakmica

Brazilski klub Palmeiras podneo je u utorak tužbu protiv Džona Tekstora najvišem sportskom sudu u zemlji nakon što je američki izvršni direktor izneo optužbe za nameštanje utakmica.

Tektor, čiji Eagle Football vodi vrhunski brazilski klub Botafogo, optužio je branioca titule Palmeirasa da je imao koristi od šeme namještanja utakmica.

Palmeiras je u saopštenju naveo da je podneo žalbu zbog komentara Tektora ove nedelje u kojem se tvrdi da je devet igrača Fortaleze i FK Sao Paulo bilo sumnjivo lošije u dva meča brazilske lige protiv Palmeirasa u sezonama 2022. i 2023. godine.

I Fortaleza i FK Sao Paulo rekli su u ponedeljak uveče da razmatraju tužbu protiv Tektora.

Botafogo je prošle godine izgubio 13 bodova prednosti i izgubio titulu nacionalnog prvaka.

Tekstor je rekao da su njegove tvrdnje zasnovane na izveštaju zasnovanom na podacima veštačke inteligencije koji je dobio, ali je odbio da iznese više detalja o tome. Na poruku poslatu Botafogu u kojoj se traži komentar od kluba ili Tektor-a nije odgovoreno.

Palmeiras je rekao da želi da američki biznismen bude kažnjen i suspendovan. Klub iz Sao Paula je dodao da „neće više govoriti o bizarnom pokušaju smešnog fudbalskog izvršnog direktora da opravda svoj gubitak na brazilskom prvenstvu 2023. godine“.

Palmeiras je osvojio titulu 2023. sa 70 bodova, dok je Botafogo završio peti sa 64 boda.

„Ako su optužbe tačne, moramo mu aplaudirati. Ako su to laži, trebalo bi mu zabraniti igranje u fudbalu“, rekao je senator Horhe Kajuru u utorak.

Kajuru, bivši sportski izveštač, takođe je rekao da je uznemiren Tektorovim odbijanjem da iznese dokaze, ali je dodao da bi Brazilski Kongres trebalo da ispita optužbe.

Eagle Football takođe ima udeo u premijerligaškom klubu Kristal Palas i sedmostrukom šampionu Francuske Lionu.