Australija ponovila podršku Ukrajini nakon što je Đokovićev otac pozirao sa ruskim navijačima

Australija ponovila podršku Ukrajini nakon što je Đokovićev otac pozirao sa ruskim navijačima

SIDNEJ – Premijer Entoni Albanez ponovio je u petak podršku Australije Ukrajini i kritikovao pristalice invazije Rusije nakon što se pojavio snimak na kojem se vidi kako otac Novaka Đokovića pozira na Australijan openu sa navijačima koji drže ruske zastave, preneo je Rojters.

Policija je ispitala četvoricu navijača viđenih sa „neprikladnim zastavama i simbolima“ posle četvrtfinalnog meča u sredu između Rusa Andreja Rubljova i favorita Đokovića, saopštili su organizatori Tennis Australia.

„Ja ću reći da Australija stoji uz narod Ukrajine. To je stav Australije i Australija je nedvosmislena u našoj podršci vladavini međunarodnog prava“, rekao je Albaneze na konferenciji za novinare nakon što je novinar upitao da li Đokovićev otac Srđan, trebalo bi da bude deportovan nakon što je viđen kako pozira za fotografije sa navijačima koji drže ruske zastave.

„Ne želimo da vidimo bilo kakvu podršku ruskoj invaziji na Ukrajinu, koja ima razoran uticaj na narod Ukrajine.“

Albaneze nije direktno odgovorio na pitanje da li Srđana Đokovića treba deportovati.

Đokovićev otac nije bio dostupan za komentar.

Novak Đokovićev, koji je na prošlogodišnjem Australijan openu bio u centru burne kontroverze oko svog vakcinalnog statusa protiv COVID-19, nije komentarisao incident, a njegov portparol nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Na video snimku koji se pojavio na društvenim mrežama vidi se navijač na stepenicama Rod Lejver arene kako drži rusku zastavu sa likom predsednika Vladimira Putina na njoj.

Na fotografijama je i jedan obožavatelj sa velikim „Z“ na majici. Ruske snage su koristile slovo kao identifikacioni simbol na svojim vozilima u Ukrajini nakon njihove invazije. Neki pristalice invazije su takođe koristili znak.

Srđan Đoković je viđen na nekim objavama kako pozira sa ruskim pristalicama.

Organizatori Australijan opena u četvrtak su podsetili igrače i njihovu pratnju na njihovu politiku prema zastavama nakon što se pojavio snimak Đokovićevog oca.

Ruski i beloruski sportisti mogu da se takmiče kao individualni sportisti bez nacionalne pripadnosti na Australijan openu, iako su njihove zastave zabranjene na turnirima nakon žalbe ukrajinskog ambasadora prošle nedelje.

Đoković je deportovan uoči turnira prošle godine jer nije bio vakcinisan protiv COVID-19 i dobio je trogodišnju zabranu putovanja u Australiju.

Ta zabrana je ukinuta u novembru, što mu je omogućilo da se takmiči ove godine.

Đoković će nastaviti da se bori za rekordnu 10. titulu na Australijan openu i 22. grend slem krunu kako bi parirao Rafi Nadalu kada se kasnije u petak u polufinalu sastane sa Amerikancem bez nosioca Tomijem Polom.