Američki golferi optuženi za izdaju zemlje

Američki golferi optuženi za izdaju zemlje

Američki golferi koji su se odlučili da igraju u LIV Golf Invitational Series optuženi su da su izdali svoju zemlju.

Otcepljenu organizaciju podržava prestolonaslednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman, koji kontroliše Fond za javna ulaganja koji je nedavno preuzeo vlast nad fudbalskom ekipom Premijer lige Njukasl junajted.

Prema rečima predsednika grupe za porodice žrtava napada 11. septembra 2001. godine, članovi su „obesneli“ američkim igračima golfa kao što su Fil Mikelson, Dastin Džonson, Patrik Rid i Brajson Dešambo koji su prebegli sa PGA turneje i pisali su im pismo u kojem objašnjavaju kako se osećaju.

„Molim vas da ponovo razmislite o svom članstvu u ovom saudijskom preduzeću“, zahtevala je Teri Strada, koja je udovica žrtve napada 11. septembra, dok je apelovala na igrače da preispitaju „kako biste mogli da stanete uz nas“ i pošalju poruku Kraljevini da „poštovanje ne možete kupiti, morate ga zaslužiti.“

Strada je rekla da je njena zajednica želela da izrazi svoje ogorčenje kod igrača i podseti ih na odgovornost koju njihov „novi poslovni partner“ Saudijska Arabija „snosi za pružanje finansijske podrške i logističke podrške koja je omogućila teroristima da napadnu našu naciju i ubiju naši najmiliji“.

„Na naše razočarenje, čini se da ste zadovoljni što poslujete sa njima. S obzirom na ulogu Saudijske Arabije u smrti naših najmilijih i onih koji su povređeni 11. septembra – vaših sugrađana Amerikanaca – ljuti smo što ste toliko voljni da pomognete Saudijci prikrivaju ovu istoriju u svom zahtevu za ‘respektabilnošću’“, takođe je rečeno.

Stradina grupa tužila je Kraljevinu Saudijsku Arabiju zbog navodnog saučesništva u napadima 11. septembra, što ona negira i smatra da se vređaju sećanja njihovih najmilijih.

U pismu je kritikovan „patetičan stav“ koji je imao jedan od stranih kolega golfera tvrdeći da su oni „samo igrači golfa koji igraju igru“, kao i da igrači golfa „blago tretiraju zla saudijskog režima kao zabrinutost za ‘ljudska prava'“ .

„Svi ste vi Amerikanci, veoma svesni smrti i razaranja 11. septembra“, podsetili su igrači.

„Bilo da se radi o žalbi na milione dolara gotovine ili samo o prilici da procesuirate svoje profesionalne pritužbe sa PGA, prodali ste nas.“

To nije završeno, Strada i njena grupa su zahtevali da se golferima ne dozvoli da predstavljaju SAD na Rajder kupu koji se obično igra protiv Evrope zbog njihove „izdaje američkih interesa u pridruživanju saudijskom ‘sportskom pranju’”.

Grupa porodica žrtava pridružuje se udovici ubijenog novinara Džamala Kašogija u kritiziranju igrača LIV Golfa.

Takođe ovog vikenda, Hatidže Čengiz, verenica novinara Vašington posta koji je navodno ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu po nalogu prestolonaslednika, zahtevala je da se pobunjenicima zabrani učešće na velikim turnirima u golfu.

„Ovo će pokazati da postoje posledice za podršku ubicama, a ubicama će pokazati da ne beže od pravde“, rekao je Čengiz za USA Todai.

Na inauguracionom događaju LIV Golfa u Centurion Clubu u Londonu pobedio je Južnoafrikanac Čarl Švarcel, koji je kući odneo 4 miliona dolara novčane nagrade.