Američka košarkaška zvezda priznala krivicu

Američka košarkaška zvezda priznala krivicu

Američka ženska košarkaška zvezda Britni Griner izjasnila se krivom za svoj slučaj ruske droge, prema izveštajima Gradskog suda u Himkiju nedaleko od Moskve.

Griner, 31, izjasnila se o krivici kada joj je suđenje nastavljeno u četvrtak.

„Želela bih da se izjasnim krivim, vaša visosti. Ali nije bilo namere. Nisam želela da prekršim zakon“, rekla je Griner na engleskom, preneo je Rojters, u komentarima prevedenim na ruski.

„Želeo bih da svedočim kasnije. Treba mi vremena da se pripremim.”

Griner, dvostruka olimpijska šampionka, privedena je 17. februara na moskovskom aerodromu Šeremetjevo nakon što su pretresom njenog prtljaga pronađeni zabranjeni patroni za vape hašiš.

Njen slučaj je privukao pažnju sve do Bele kuće, a američki zvaničnici su tvrdili da je Grinerova „pogrešno pritvorena“.

Kremlj je odbacio te optužbe, rekavši da nije umešan u slučaj i da se Grinerova mora suočiti sa ruskim zakonom kao i svi drugi.

Griner je viđena kako ulazi u sudnicu u četvrtak sa naočarima i potpuno crvenom odećom, i sa lisicama.

Nakon što se izjasnila o krivici, suđenje je odloženo do 14. jula, navodi Rojters.

Griner je putovala u Rusiju da igra za UMMC Ekaterinburg, nešto što je radila poslednjih nekoliko godina tokom vansezone VNBA u svojoj domovini.

Zvezda, koja se široko smatra jednom od najvećih košarkašica svih vremena – obično igra za američki ženski tim Phoenik Mercuri i osmostruka je VNBA All-Star.

Grinerina supruga, Šerel, kritikovala je Bajdenovu administraciju i njene očigledno nedovoljne napore u pokušaju da obezbedi oslobađanje igrača.

Ranije te nedelje otkriveno je da je Britni Griner poslala rukom pisano pismo Bajdenu tražeći pomoć, na šta su zvaničnici Bele kuće rekli da će predsednik odgovoriti.

Bilo je nepotvrđenih izveštaja da bi Grinerova mogla biti deo razmene zatvorenika sa ruskim biznismenom Viktorom Butom, koji služi 25 godina u američkom zatvoru zbog optužbi za šverc oružja.

Međutim, zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov odbacio je taj razgovor u četvrtak, rekavši da slučaj Grinerove još nije ni prošao.

„Jasno je da nismo završili neophodne sudske procedure. Dok se to ne dogodi, nema nominalnih, formalnih ili proceduralnih osnova za bilo kakve dalje korake, da ne spominjemo bilo šta drugo“, rekao je Rjabkov.

Zvaničnik je kritikovao stav SAD prema slučaju Grinerove i njene izjave da je ona „pogrešno pritvorena“.

Rjabkov je rekao da je to još jedan dokaz nesposobnosti američkih zvaničnika da „na adekvatan način sagledaju svet oko sebe“ i da je „teško da se uključe u suštinsku diskusiju o različitim vrstama razmene“.

Obraćajući se američkim medijima prošlog meseca, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da se Griner ne sme tretirati kao izuzetak samo zato što je stranac.

Britni Griner šalje pismo Beloj kući sa molbom za pomoć