Novak je u polufinalu Rima

Novak je u polufinalu Rima

Novak Đoković je u polufinalu Rima! Najbolji teniser sveta je u četvrtfinalu pobedio Stefanosa Cicipasa 4:6, 7:5, 7:5.

Fantastičan meč u dva dana odigrali su Srbin i Grk. Prvi teniser sveta i branilac titule na kraju je slavio posle tri sata i 20 minuta igre.

Duel je počeo u petak, ali je dva puta prekidan zbog kiše. Nastavk u subotu doneo je veliku borbu i preokret Đokovića.

Imao je Cicipas brejk prednosti u drugom setu, potom je dva puta bio u vođstvu u trećem setu. Servirao je Grk i za pobedu, ali je najbolje u najvažnijim momentima odigrao Srbin. Đoković je na kraju iskoristio drugu meč loptu na servis rivala i 12. put će igrati polufinale Rima.

Cicipas je bolji bio u ključnim momentima na početku meča, koristio je svaku svoju šansu, pa je već u petak stekao veliku prednost od 6:4, 2:1. U nastavku meča u subotu se igralo na visokom nivou. Đoković je uspeo da uz dva brejka preokrene situaciju u drugom i izbori se za treći set.

Uz malo sreće i pomoć mreže i vetra, Cicipas je rano napravio brejk u odlučujućem setu. Velika borba vodila se u nastavku, dugo su trajali gemovi, a Đoković je izjendačio na 3:3. U završnic je Grk, uz brejk, došao do prilike da servira za pobedu. Ali nije odustajao Novak, pa je novim brejkom izjendačio na 5:5. Potom je Srbin sačuvao brejk loptu, a onda kaznio rivala za sve propuštene šanse, i na njegov servis došao do meč lopti, a onda i pobede.

Srbin će kasnije večeras igrati polufinalni meč protiv pobednika duela Andrej Rubljov – Lorenco Sonego.

Osim prekida, prvi set obeležila je i odlična igra Cicipasa u najvažnijim momentima. Grk je uz dva brejka na početku poveo 4:1. Imao je Đoković svojih šansi, ali je uvodnim gemovima propustio čak pet brejk lopti. Dobro se Grk nosio sa pritiskom, pronalazio je prave udarce u razmenama. Uspeo je Novak pred pauzu da vrati jedan brejk, te smanji na 4:3. Po povratku na teren, Stefanos je zahvaljujući rano stečenoj prednosti, došao do seta.

Sigurni su bili i jedan i drugi početkom drugog seta, pa su sa nulom dobili svoje gemove. Cicipas je potom napravio ključni brejk, pa je pred pauzu poveo 2:1.

Po povratku na teren je pretio Đoković, u osmom gemu je iskoristio petu brejk loptu i izjednačio na 4:4. Imao je šansu Cicipas da ponovo dođe do prednosti, ali je Srbin spasao tri brejk lopte već u narednom gemu.

Usledila je velika borba u završnici, u 12. gemu je Novak imao set lopte. Nije odustajao Cicipas, ali je Đoković iskoristio četvrtu šansu da dođe do seta.

Početkom odlučujućeg seta Grk je, uz malu pomoć mreže, došao do brejka. Imao je Novak prilike da odmah uzvrati, ali ih je ponovo propustio. Ponovo se igrao dug gem, imao je Cicipas nove brejk prilike, ali ih nije iskoristio.

Posle toga je Đoković izjednačio na 3:3. Vodila se velika borba u završnici, Grk je u devetom gemu ponovo oduzeo servis rivalu, a onda servirao za pobedu. Međutim, nije se predao prvi teniser sveta, u najvažnijim momentima je odigrao najbolje i izjednačio je na 5:5. Potom je spasao brejk loptu rivala za 6:5, a onda realizovao drugu meč loptu za veliki trijumf.