Nadal nije među prvih 10 prvi put od 2005. godine

Nadal nije među prvih 10 prvi put od 2005. godine

Odsustvo Rafe Nadala iz Indijan Velsa dovelo je do toga da je 22-struki grend slem šampion u ponedeljak ispao iz prvih 10 po prvi put od 2005. godine, ali će Španac i dalje biti „čovek za pobedu” na Otvorenom prvenstvu Francuske. ako može da se vrati u punu kondiciju.

Nadal je bio primoran da preskoči turnir Masters 1000 u Kaliforniji, gde je prošle godine stigao do finala, jer nastavlja da se oporavlja od problema sa kukovima koji je okončao njegovu odbranu titule na Australijan openu u drugom kolu u januaru.

Nemogućnost da odbrani 600 bodova iz Indijan Velsa dovela je do toga da je Nadal pao za četiri mesta na 13. mesto na rang listi, okončavši svoj rekordni 912-nedeljni boravak među prvih 10, koji je počeo kada sadašnji broj jedan Karlos Alkaraz nije imao ni dve godine.

Međutim, s obzirom da se Nadal sprema da se vrati u akciju na Mastersu u Monte Karlu sledećeg meseca uoči Otvorenog prvenstva Francuske, koje je osvojio 14 puta u karijeri, njegovo vreme van prvih 10 bi moglo biti kratko.

Četvrti teniser sveta Kasper Ruud, koji je prošle godine izgubio od Nadala u finalu Rolan Garosa, rekao je da neće biti šokiran da vidi kako 36-godišnjak ponovo podiže trofej.

„Ne bi me iznenadilo jer će verovatno iskoristiti ove nedelje i ove mesece, jer se priprema upravo za Rolan Garos“, rekao je Ruud za Eurosport u okviru serije „Ruud Talk“.

„Nije važno da li će izgubiti u Monte Karlu, Rimu ili Madridu. Jedina stvar koja mu je ovih dana verovatno na umu je samo da bude u formi, da bude zdrav i da bude spreman za Rolan Garos.“

Tenis je izgubio dva svoja velikana kada su Serena Vilijams i Rodžer Federer napustili sport prošle godine, ali Nadal i rival Novak Đoković i dalje nastavljaju.

Đoković, koji u maju puni 36 godina, pokazao je malo znakova usporavanja i izjednačio se sa Nadalom na 22 grend slema osvajanjem Australijan opena.

„Za ceo svet tenisa bilo bi lepo videti poslednji okršaj na Rolan Garosu“, rekao je bivši šampion Ju-Es opena Dominik Tim i dodao da će Đoković biti favorit za osvajanje preostalih grend slemova ove godine.

„Jedini turnir je Rolan Garos: ako je Rafa spreman, to je upravo suprotno. On je čovek koga treba pobediti kada je osvojio turnir 14 puta, to je ludo.“